Zagreb

NOVA VES: Zbor Ivan Filipović - 'Virujem' prenosi teološku dubinu Uskrsa

Skladbe za ovaj koncert prikazuju Uskrs kao slavlje, pobjedu i nadu, ali i snažno nadahnuće pri oblikovanju vrsnih zborskih djela.

Piše: PolitikaPlus

Komorni zbor "Ivan Filipović" poziva sve ljubitelje zborskog pjevanja na uskrsni koncert Virujen koji će se održati u petak, 1. travnja s početkom u 20 sati u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja (Nova Ves 64).


Zbor ovim svečanim koncertom želi obilježiti blagdan Uskrsa te svojom pjesmom publici prenijeti  njegovu duboku teološku pozadinu. Tako su i odabrane skladbe za ovaj koncert – one koje prikazuju Uskrs kao slavlje, pobjedu i nadu, ali i snažno nadahnuće pri oblikovanju vrsnih zborskih djela.Kronološki je to niz skladbi od nepoznatog autora gregorijanskoga korala pa do iznimnih renesansnih i baroknih uglazbljenja, od tradicionalnih hrvatskih uskrsnih pjesama (poteklih iz zbirke Cithara octochorda) sve do suvremenijih ostvarenja živućih domaćih i stranih autora. Na programu su tako skladbe: W. Byrda, A. Lottija, P. I. Čajkovskog, M. Lauridsena i J. Ćalete. Ulaz na koncert je besplatan.Komorni zbor "Ivan Filipović" osnovan je 1998. godine i jedan je od najuspješnijih a cappella  ansambala u Hrvatskoj. U lipnju prošle godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New  Yorku, u sklopu sudjelovanja na festivalu pjevačkih zborova - "The Rhythms of One World" International Choral Festival - u povodu obilježavanja 70. obljetnice potpisivanja Povelje o osnivanju  Ujedinjenih naroda. Osvajao brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Split, Zagreb...), kao i pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a to je pokazatelj iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je, kao trajni cilj i kriterij, Zbor postavio još od samog osnutka.Dirigent, osnivač i umjetnički voditelj Zbora je Goran Jerković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOMORNI ZBOR, KONCERT