Kultura

KRALJICA EVERGRINA: U 81. godini umrla poznata jugoslavenska pjevačica Lola Novaković

Na Zagrebačkom festivalu svladana emocijama, usred pjesme se rasplakala, što je publiku toliko impresioniralo da je dobila pljesak koji je trajao 10 minuta i zabilježen je kao najduži aplauz na domaćoj sceni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Poznata jugoslavenska i srpska pjevačica Lola Novaković preminula je u nedjelju u Beogradu u 81. godini, objavila je Radiotelevizija Srbije.

 

Zorana Lola Novaković rođena je 25. travnja 1935. u Beogradu, a najveću popularnost na jugoslavenskoj pop sceni stekla je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 

Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. osvojila je 4. mjesto na Pjesmi Eurovizije skladbom “Ne pali svjetla u sumrak”.

 

Karijeru je započela 1957.  a iste godine snimila je i prvu ploču za diskografsku kuću DEKA s pjesmama “Alisa u zemlji čudesa” i kubanskim hitom “Babalu” na španjolskom.

 

Poslije niza uspjeha na nastupima u Bazelu, Berlinu, Drezdenu, Pragu i Varšavi, njezino je ime dospjelo na naslovnice tiska, a po povratku sa svjetske turneje, u Beogradu je održala prvi solistički koncert.

 

 Na Zagrebačkom festivalu u siječnju 1962. Lola Novaković otpjevala je pjesmu “Ti nisi došao”, a pred publikom i kamerama, svladana emocijama, usred pjesme se rasplakala, što je publiku toliko impresioniralo da je dobila pljesak koji je trajao 10 minuta i zabilježen je kao najduži aplauz na domaćoj sceni, navodi RTS u sjećanju na karijeru Lole Novaković. 

 

Pobjeđivala je na brojnim festivalima u zemlji, regiji i u europskim zemljama, a na međunarodnom festivalu “Roma canta”, u Rimu 1964., u jakoj konkurenciji 14 pjevača pobjedila je pjesmom “Ulica četiri fontane” i tu je pobjedu smatrala najdražom u karijeri.

 

Bila je u braku s pjevačem Draganom Antićem, a za mnoge je ostala “prva dama domaće zabavne muzike”, “Balkanska diva”, “kraljica evergrina”....

 

"Hitovi poput 'Marike', 'Vrati se', 'Neko čeka na mene', 'Rijeka suza' ili 'Zasvirajte violine' i danas mnoge podsjećaju na vrijeme puno optimizma, nježnosti i emocija", dodaje RTS.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pjevačica, LOLA NOVAKOVIĆ