Mojbiz

DAVOR ROMIĆ: Razmišlja se o smanjenju PDV-a na hranu i repromaterijal

Naši poljoprivredni proizvođači, kada u ponedjeljak pogledaju svoje račune, na njima će biti uplaćena sredstva za izravna plaćanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sredstva za izravna plaćanja u ukupnom iznosu od 944 milijuna kuna, početkom idućeg tjedna naći će se na računima poljoprivrednika, kazao je u utorak ministar poljoprivrede Davor Romić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje najbliže suradnike.

 

"Naši poljoprivredni proizvođači, kada u ponedjeljak pogledaju svoje račune, na njima će biti uplaćena sredstva za izravna plaćanja, ukupno 944 milijuna kuna", kazao je Romić. Dodao je i kako će, bude li sve u redu, poljoprivrednicima biti isplaćeno ukupno 3,4 milijarde kuna za 2015. koje uključuju 750 milijuna kuna koji su plaćeni avansno.

 

Vlada je osjetljiva za stanje u poljoprivrednom sektoru i kod donošenja proračuna imao sam podršku premijera i ministra financija da poljoprivredni proizvođači dobiju onoliko koliko su dobili i u protekloj godini, rekao je Romić.

 

Dodao je i kako se razmišlja o izmjenama Programa ruralnog razvoja tako da se ubrza procedura dobivanja sredstava, radi povećanja apsorpcija sredstava EU-a.

 

Naveo je i kako je 21 tvrtka pod nadzorom državnih institucija jer je kontrola pokazala da su dobile sredstva iz Programa ruralnog razvoja namijenjena ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, mimo kriterija Europske komisije.

 

Predstavljajući svoje najbliže suradnike, zamjenika i pomoćnike, Romić je rekao kako im je cilj načiniti reformski iskorak i promjene u agraru. Tako će se među ostalim raditi tri strategije - poljoprivrede i prehrambene industrije, šumarstva i prerade drva.Bitnom je ocijenio i zemljišnu politiku i zemljišnu reformu koja podrazumijeva komasaciju, tržište poljoprivrednim zemljištima i stavljanje u funkciju zapuštenog i neobrađenog zemljišta. Najavio je i aktivnosti usmjerene povlačenju što više sredstva iz fondova EU-a, posebice kroz Program ruralnog razvoja.

 

"Cilj nam je stvoriti jednake uvjete za poslovanje naših poljoprivrednih proizvođača s poljoprivrednim proizvođačima u EU-u", kazao je Romić. Razmišlja se i o smanjenju PDV-a na hranu i repromaterijal, rade se simulacije koje bi trebale pokazati učinke te mjere na proračun i u ovoj godini odradit će se taj posao, rekao je.

 

Veliki projekt koji se želi pokrenuti je i zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i on će ubrzo ući u proceduru, naveo je ministar. 

 

Romić je izvijestio i kako je Poljički soparnik novi hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. To je deseti hrvatski proizvod koji ima tu oznaku.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

potpore, davor romić, ministar