Hrvatska

RIM: Premijer Tihomir Orešković posjetio Zavod sv. Jeronima

Upoznao se s najvažnijim pojedinostima gotovo 600-godišnje povijesti crkve te se upisao u Zlatnu knjigu.

FOTO: Hina
Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Tihomir Orešković završio je u četvrtak jednodnevni službeni posjet Vatikanu obilaskom Crkve svetog Jeronima i istoimenog hrvatskog zavoda u Rimu i upoznao se s najvažnijim pojedinostima gotovo 600-godišnje povijesti crkve te se upisao u Zlatnu knjigu.


Korijeni crkve sv. Jeronima sežu u 1453. kada je papa Nikola V. u "Vječnom gradu" dodijelio crkvicu sv. Marije sa zemljištem za hodočasnike i izbjeglice iz Hrvatske.  Današnje zdanje  je 1589. dao sagraditi "hrvatski" papa Siksto V, kojem je to, iako je bio veliki graditelj Rima, bila jedina potpuno završena crkva tijekom svega petogodišnjeg papinstva (1585-1590).


Premijer se upoznao i s poviješću Hrvatskog papinskog zavoda svetog Jeronima, čija se zgrada od izgradnje 1928. fizički nastavlja na crkvu.


Zavodom su kao rektori desetljećima upravljali svećenici koji su poslije postali ugledni biskupi i ostvarili znatne karijere u hijerarhiji Katoličke crkve, a posljednji u nizu je donedavni rektor Jure Bogdan, koji je imenovan biskupom i postavljen za novog vojnog ordinarija u Hrvatskoj.


U Zavodu se na poslijediplomskim i doktorskim studijima u Rimu školuju studenti ne samo iz Hrvatske već iz "povijesnih hrvatskih krajeva", od Srijema u Srbiji do Boke Kotorske u Crnoj Gori, koji se potom vraćaju u svoje župe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rim, vatikan, zavod sv. jeronima, tihomir orešković