Hrvatska

SUĐENJE: Sanader za Planinsku ponovno proziva Kosor i Čobankovića

'Kosor sve unaprijed dogovorila s Čobankovićem'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je i nakon što je Uskok izmijenio optužnicu u slučaju Planinska ponovio da u potpunosti odbacuje sve što mu se stavlja na teret, a za spornu prodaju nekretnine od koje je, prema tvrdnjama Uskoka, primio 17 milijuna kuna mita prozvao je svoju zamjenicu Jadranku Kosor i ministra Petra Čobankovića.


Uskok je 24. ožujka sudu predao manje izmjene optužnice koja bivšeg premijera i dalje tereti za primanje 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.


Izmjenjenu optužnicu Sanader je nazvao još besmislenijom od prve jer u njoj, među ostalim, stoji da je on znao za kupovnu cijenu za koju je Fiolić ranije kupio spornu nekretninu. "Ne samo da nisam znao cijenu nego nisam imao nikakve veze s tim projektom", rekao je Sanader, ponovivši da do sjednice Vlade na kojoj je dano odobrenje za kupnju, a na kojoj on nije bio nazočan, nije znao za transakciju.


'Kosor sve unaprijed dogovorila s Čobankovićem'


Na pitanje sudskog vijeća zašto je njegova zamjenica Jadranka Kosor prije glasovanja o kupnji na zatvorenom dijelu sjednice rekla: "To je ovo što je maloprije premijer objasnio", Sanader je kazao da ne zna.


"Mnogi suradnici kada im fali argumetnt često kažu – premijer je to rekao, a oni koji to slušaju nisu u stanju to provjeriti. To je bila uobičajena praksa", kazao je Sanader, dodajući kako pretpostavlja da se se Čobanković i Kosor u pauzi prije zatvorenog dijela sjednice dogovorili da će na dnevni red dodati točku o kupnji Planinske.


Podsjetio je i da iz Fiolićeve obrane proizlazi kako je Čobanković potom zvao Fiolića, a on kasnije premijera kako bi ga obavijestili da je sve riješeno. Sanader je rekao kako mu sve to nema smisla jer bi on trebao zvati druge u slučaju da je bio taj koji je sve organizirao.


Pri svojim su ranijim obranama ostali i drugi okrivljenici - Fiolić koji priznaje optužbe i tvrdi da je Sanaderu odnio mito u kutiji od hrenovki te vlasnik Inžinjerskog biroa Mladen Mlinarević koji negira da je zgradi u Planinskoj prije prodaje u procjeni nekretnine povisio vrijednost.


Fiolićeva tvrtka prije presude želi vratiti novac


Zastupnik Fiolićeve tvrtke sud je obavijestio i da im prošlog tjedna nije odgovoreno na e-mail u kojem traže poziv na broj sudskog računa na koji mogu uplatiti protupravno stečenu imovinsku korist prije prvostupanjske presude.


Kao posljednji dokaz, prije iznošenja završnih govora koji će potrajati do poslijepodnevnih sati, sud je pročitao dokument od Ureda za sprječavanje pranja novca iz kojega proizlazi da je većinu novca što je na račun mesnica Fiolić sjeo nakon prodaje sporne nekretnine Fiolić istog dana prenio nasvoje druge tvrtke kako bi podmirio dugovanja prema sitnim dobavljačima.


Sanaderova obrana, nasuprot tužiteljstvu, tvrdi kako taj dokument denamtira Fiolićevu obranu prema kojoj je mito Sanaderu odnio od kućne ušteđevine koju, zbog mnogih dugovanja, prema mišljenju obrane ne bi trebao imati.


Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, petar čobanković, afera planinska, ivo sanader