Scena

ODLUKA: Ni Ringo Starr neće u Sjevernu Karolinu

Još jedan slavni rocker nakon Brucea Springsteena, bivši član Beatlesa Ringo Starr otkazao je nastup u Sjevernoj Karolini zbog zakona koji diskriminira LGBT zajednicu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Još jedan slavni rocker nakon Brucea Springsteena, bivši član Beatlesa Ringo Starr otkazao je nastup u Sjevernoj Karolini zbog zakona koji diskriminira LGBT zajednicu.


"Žao mi je što moram razočarati svoje fanove, ali moramo zauzeti stav protiv te mržnje", poručio je Starr u priopćenju.


Starr je trebao svirati u lipnju u gradu Caryju. Koncert je otkazao u znak solidarnosti s "onima koji se bore protiv tog fanatizma".


Republikanski guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory, zadnjih dana pod pritiskom aktivista, umjetnika i gospodarstvenika, u utorak je donio novi državni zakon što ga mnogi smatraju diskriminacijskim prema LGBT zajednici, ali je čvrsto ostao uz kontroverzni članak zakona koji transrodnim osobama ograničava pristup zahodima.


McCrory je izvršnom uredbom proširio zaštitu od diskriminacije na seksualnu orijentaciju i rodni identitet i vratio pravo da se zbog eventualne diskriminacije može uložiti tužba i na državnim sudovima, mogućnost koja je pri usvajanju zakona prošli mjesec bila ukinuta. 


Zakonsku odredbu po kojoj transrodne osobe moraju koristiti zahode i svlačionice prema spolnom identitetu što ga osoba ima pri rođenju branio kao "zdravi razum".


"Ovdje je bilo mnogo dezinformacija, pogrešnih tumačenja, zbrke, strasti i, iskreno, selektivnog bijesa i licemjerja, posebno prema slavnoj državi Sjevernoj Karolini", rekao je McCrory.


Protivnici zakona kažu da guverner izvršnom uredbom nije otišao dovoljno daleko u ispravljenju štete nanijete LGBT osobama.


"To je jadan pokušaj da si guverener spasi obraz", rekla je direktorica Zajednice za američke građanske slobode Sjeverne Karoline.


Dan prije guvernerova poteza Deutsche Bank je objavila da zamrzava plan otvaranje 250 radnih mjesta u gradiću Caryju, gdje je kanila otvoriti centar za razvoj softvera. Tjedan prije tvrtka PayPal Holdings odustala je od otvaranja svog operativnog centra u Charlotteu, vrijednog 3,6 milijuna dolara.


Bruce Springsteen je prošli tjedan otkazao koncert u Sjevernoj Karolini prosvjedujući protiv zakona, a redatelj Michael Moore zabranio je svojim distributerima distribuciju novog dokumentarca u toj državi.


Vođa republikanske većine u sjevernokarolinskom parlamentu Mike Hager zbog toga nije zabrinut. "Nećemo zbog toga mijenjati svjoju politiku. Doći će drugi umjesto njih", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lgbt prava, sjeverna karolina, Ringo Starr, koncert