Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Kako su "tolerantni" pali na ispitu tolerancije

Oni koji nas godinama, iz dana u dan, pozivaju na toleranciju pokazali su da su netolerantni. I da, vrijeđali su osjećaje vjernika. Koliko god to pokušavali, bezuspješno. opravdati.

Piše: Ivan Klarić

U pet dana koliko je tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića bilo u Zagrebu vidjelo ga je preko 200 tisuća ljudi. Rijeke ljudi slijevale su se prvo prema zagrebačkoj Katedrali, a potom ka Crkvi u zagrebačkoj Dubravi. Mnogi od njih nisu ni uspjeli doći blizu sarkofaga u kojem je položeno tijelo ovog sveca niti ga dotaknuti. 


Dok su vjernici iz svih dijelova Hrvatske srpljivo čekali, činivši red koji se u jednom trenutku stvorio od Katedrale do Cvjetnog trga, društvene mreže i neki portali doslovno su "gorjeli" od niza, najblaže rečeno, kritika na račun onih koji svojim čekanjem u redu nisu nikome činili baš nikakvo zlo.


Prozivalo ih se nekrofilima, bolesnicima koji čine ne znam kakve grozote. Ta razina kritike otišla je toliko nisko da su na neke tekstove morali reagirati i iz Hrvatskog novinarskog društva pozvavši medije da u svojim tekstovima ne vrijeđaju osjećaje vjernika.


A vrijeđanja je bilo na sve strane. Prvo su napadali Hrvatsku radio televiziju što je uživo prenosila dolazak tijela u Zagreb. Kritike na račun HRT-a i novog vodstva te televizije sijevale su sa svih strana, a kritičari kao da su zaboravili da su i vjernici, oni koji nisu imali mogućnost doći u Zagreb, također pretplatnici te iste televizije. 


Micanje inače odlične emisije "Hrvatska uživo" zbog tog prijenosa smatrali su izravnim znakom političkog preuzimanja javne televizije, udarom Crkve i Kaptola na programsku shemu. Naravno da od toga ništa nije niti može biti istina. Brojka od 200 tisuća onih koji su došli vidjeti tijelo sv. Leopolda vodstvu te tv kuće daje za pravo, jer je broj onih koji su htjeli, ali nisu mogli doći sigurno barem dvostruko veći. I tog su dana gotovo sigurno bili prikovani uz male ekrane. 


Da stvar bude gora, u tom neviđenom izljevu kritika prednjačili su oni koji nas godinama pozivaju na tolerantnost. Dapače, svoj profesionalni i osobni put baziraju na toleranciji, uvažavanju drugoga i drugačijeg. I nerijetko sve one koji ne razmišljaju kao oni, prozivaju zbog nedostatka te iste tolerancije. I onda su baš na primjeru  dolaska tijela sv. Leopolda u Zagreb pokazali da je slika koju su stvorili o sebi sve, samo ne do kraja točna. 


Pali su na testu tolerancije. Oni koji nas godinama, iz dana u dan, pozivaju na toleranciju pokazali su da su netolerantni. I da, vrijeđali su osjećaje vjernika. Koliko god to pokušavali opravdati ovim ili onim. Dakle, sljedeći put kada budu držali monologe o toleranciji prvo bi trebali krenuti od sebe i pokazati je na svom primjeru. Da bi ih "oni drugi" mogli shvatiti ozbiljno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan klarić, tolerancija, crkva, hrvatska, zagreb, sveti leopold bogdan mandić