Hrvatska

APEL: Petir pisala Oreškoviću: Obavijestite branitelje da su na 'crnoj listi' Srbije

'Ministarstvo pravosuđa RH ima podatak tko se od hrvatskih branitelja nalazi na 'crnoj listi' Srbije.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski branitelj Veljko Marić danas je privremeno na tri mjeseca pušten iz kaznionice u Glini te mu je odobreno liječenje u “normalnoj” bolnici izvan zatvorskog sustava, priopćila je hrvatska eurozastupnica Marijana Petir. Nju je Marić, tvrdi, odmah jutros po izlasku iz zatvora kontaktirao i ona se u više navrata zauzela za njega.


Petir je pravnu analizu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ), temeljem kojeg je Marić „otet“, a koji je prijetnja za još oko 300 hrvatskih branitelja, danas poslala predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću. U dopisu kojeg je Petir uputila Oreškoviću stoji kako je „Pravnom analizom spornih članaka 2. i 3. Zakona utvrđeno je da je Republika Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju - u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava - nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti ijednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru. Tako zamišljena i u tijelima kaznenog pravosuđa Republike Srbije realizirana politički uvjetovana primjena te pravne konstrukcije neprihvatljiva je ne samo za države bivše SFRJ i njihove građane, već i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana Europske unije i međunarodne zajednice te za suvremeno poimanje vladavine prava.“


Prema informacijama kojima raspolaže Petir, Ministarstvo pravosuđa RH ima podatak tko se od hrvatskih branitelja nalazi na „crnoj listi“ Srbije pa je stoga od Oreškovića zatražila da osigura da svi hrvatski branitelji kojima prijeti opasnost prilikom prelaska granice sa Srbijom, sve dok je sporni Zakon na snazi, o tome budu odmah obaviješteni. Petir je od Oreškovića zatražila i da Vlada RH zauzme službeni stav da je ukidanje članaka 2. i 3. ZORZ-a i poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji preduvjet kako bi Srbija mogla nastaviti svoj europski put.


"Pravnu analizu koju je Petir dostavila predsjedniku Vlade RH, ali i nadležnim institucijama u  EU, izradila je na njenu inicijativu Akademija pravnih znanosti Hrvatske, a ona je popraćena i međunarodnom recenzijom profesora Stevena W. Beckera koja potvrđuje rezultate navedene analize. Iste dokumente Petir je dostavila prije godinu dana bivšem predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, kao i nadležnim ministrima u njegovoj Vladi, no oni nažalost nisu poduzeli potrebne aktivnosti kako bi zaštitili hrvatske interese i interese hrvatskih branitelja", navodi se u priopćenju Marijane Petir.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko marić, optužnice, branitelji, srbija, hrvatska, marijana petir