Hrvatska

OSIJEK: Bivši požeški župan Bagarić nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora

Na istu je kaznu, zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, osuđen nekadašnji vlasnik 'Kamen Ingrada' Vlado Zec.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić u utorak je na osječkom Županijskom sudu proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno financijske malverzacije u korist tvrtke "Kamen Ingrad" i "Vodoprivreda" kojima je ova županija oštećena za višemilijunski iznos, te je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora.

 

Na istu je kaznu, zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, osuđen nekadašnji vlasnik "Kamen Ingrada" Vlado Zec, dok je zbog pomaganja u ovom kaznenom djelu na dvije godine zatvora osuđena njegova supruga i bivša članica uprave te tvrtke Đurđica Zec, a čelni čovjek požeške "Vodoprivrede" Ivan Đurčević na jednu godinu i šest mjeseci.

 

Optužnica je teretila bivšeg HDZ-ova župana Bagarića da je, na poticaj Vlade Zeca, od 2001 do 2005. godine u više navrata prekoračio ovlasti župana te izdavao mjenice u korist "Kamen ingrada" i "Vodoprivrede", iako za to nije bilo zakonske osnove s smislu poslovnih odnosa županije s tim tvrtkama, niti je kao župan bio ovlašten za davanje mjeničnih pozajmica jer je o tome moglo odlučivati jedino Županijsko poglavarstvo. Sud je utvrdio kako je Bagarić grubo prekršio svoje zakonske i statutarne ovlasti te da ni jedna od izdanih mjenica nije bila evidentirana u poslovnim knjigama i evidencijama županije, već su se počele evididentirati tek kada su počele stizati na naplatu.

 

Nevjerodostojnom je ocijenio njegovu obranu da su mjenice bile izdane s ciljem gospodarskog razvoja županije te da su čelnici "Kamen Ingrada" izigrali njegovo povjerenje i promijenili svrhu izdavanja mjenica. Sudsko je vijeće zaključilo kako je Vlado Zec odgovoran za poticanje Bagarića na počinjenje tih financijskih malverzacija, te je kao potpuno nevjerodostojnu ocijenio njegovu obranu da nikoga ni na što nije poticao i da za sve to nije znao. Đurđica Zec i Ivan Đurčević proglašeni su krivima jer su sporne mjenice, u dogovoru s Vladom Zecom, unovčili u Hypo banci s ciljem zatvaranja postojećih dugovanja "Kamen Ingrada" i nastavljanja njegova poslovanja, jer je ta tvrtka bila prezadužena i insolventna te nije mogla platiti svoje obveze.  

 

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je tvrtka "Kamen ingrad" u stečaju na nezakonit način ostvarila najmanje 12,9 milijuna kuna protupravne koristi, pa taj iznos u roku od 15 dana mora uplatiti u korist državnog proračuna. Utvrdilo je i da je požeškoj "Vodoprivredi", koja je u međuvremenu brisana iz sudskog registra, protupravno pribavljeno 600 tisuća kuna, a Požeško-slavonskoj županiji pričinjena šteta od 9,8 milijuna kuna. Na izricanju prvostupanjske presude pojavio se samo prvookrivljeni Bagarić, a njegov odvjetnik Marko Dumančić je u izjavi novinarima najavio žalbu na presudu, ustvrdivši kako njegov branjenik nije postupao protuzakonito s ciljem da se nekome pribavi protupravnu korist, već da je kao župan provodio svoje programe, "uz sugestiju i znanje hrvatske Vlade".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anto bagarić, kamen ingrad, župan