Hrvatska

NAJAVA: Zagreb: U petak prosvjed 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma'

Antifašistička liga RH danas je uputila poziv svim građanima i građankama na skup 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma'.

Piše: PolitikaPlus

Antifašistička liga RH danas je uputila poziv svim građanima i građankama na skup 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma', koji će se održati u petak, 22. travnja 2016. s početkom u 17:00 h, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.


Namjera skupa je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja. Takav razvoj događaja koji Vlada Republike Hrvatske nekim svoji postupcima čak i potiče predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima demokratskog društva, gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju.


Govornici/e i sudionici/e prosvjednog skupa na Trgu žrtava fašizma su / Zoran Pusić, Antifašistička liga RH; Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta; predstavnik/ca Romskog nacionalnog vijeća (čitanje svjedočanstva o stradanju Roma u KCL Jasenovac); Nataša Mataušić, povjesničarka; Hrvoje Klasić, povjesničar i glumica Alma Prica.


U glazbenom dijelu programa Anastasija Kaptelova izvest će «Đelem, Đelem» (himna Roma) i «Imagine» (John Lennon). Glumac i građanski aktivist Vili Matula čitat će dijelove iz antiratne poeme Jama, Ivana Gorana Kovačića. Voditeljica skupa Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće, priopćila je Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, nazvavši događaj prosvjednim skupom na Dan proboja logoraša: "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma", 22. travnja 2016.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, Antifašistička liga, jasenovac