Hrvatska

REMORKER: O dokazima u Vidoševićevoj aferi odlučivat će Vrhovni sud

Žalbu Vrhovnom sudu Vidošević i njegova obrana najavili su nakon što je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prigovor na zakonitost dokaza vezanih uz pretrage u akciji Remorker.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vrhovni sud ponovno će odlučivati o zakonitosti dokaza u dijelu afere Remorker u kojoj je glavni osumnjičenik bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.


Žalbu Vrhovnom sudu Vidošević i njegova obrana najavili su nakon što je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prigovor na zakonitost dokaza vezanih uz pretrage u akciji Remorker.


"Na današnjoj sjednici optužnog vijeća sud je odbio prijedlog obrane da se iz spisa izbace dokazi koje su oni ocijenili kao nezakonite. Obrana ima pravo žalbe, spis će se dostaviti Vrhovnom sudu i iz tog razloga danas nije donesena odluka niti je razmatrano potvrđivanje optužnice", izjavila je Uskokova tužiteljica Petra Parlov.


Navodne nezakonitosti pri pretresu doma i službenih prostorija


Vidošević je kazao da će se Vrhovnom sudu žaliti zbog navodnih nezakonitosti pri pretresu njegova doma, ali i službenih prostorija u HGK.


"Ne radi se o nekim dokumentima nego o više registratora dokumenata koji su otuđeni od strane pripadnika represivnog aparata... I ono što je važnije, da se ne bi stekao dojam kako je ovo pokušaj izigravanja igrom pravnim smicalicama, u samom meritumu predmeta su brutalne povrede građanskih prava, europskih konvencija, negiranje Hrvatske kao države vladavine prava. Ja se nadam da će se čast i ugled braniti jedino pred sudovima gdje je jedino pravo mjesto za to i uvjeren sam da ćemo uspjeti", izjavio je Vidošević ispred suda na Zrinjevcu.


Zagrebački Županijski sud u petak je ponovno trebao raspravljati o osnovanosti optužnice protiv Vidoševića nakon što je četvero njegovih suoptuženika 25. studenoga prošle godine priznalo nedjela pa su nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.


Vidošević je u pratnji odvjetnika na sud došao dvadesetak minuta prije početka ročišta zakazanoga za 9 sati. No, čim je obrana na početku ročišta uložila prigovor bilo je jasno da će odluka o osnovanosti optužnici biti donesena tek nakon očitovanja Vrhovnog suda.


Optužno vijeće suca Siniše Pleše optužnicu, u konačnici, može potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na doradu.


Nakon priznanja njegovih suoptuženika Vidošević je na prvoj sjednici optužnog vijeća u studenome zatražio da se kao nezakoniti izdvoje iskazi četrvorke koja je priznala i nagodila se s tužiteljstvom. Optužno je vijeće to odbilo pa se obrana žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio raniju sudsku odluku.


Četvero suoptuženika nakon priznanja osuđeni na blaže kazne


Ključni akteri afere Remorker - vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku su kaznu od godinu dana pretvorili u rad za opće dobro.


Premilovac osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca kojega je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.


Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena je vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to je osuđena i na 50 tisuća kuna kazne, te povrat 750 tisuća kuna tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima.


Vidošević je tada kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu.


Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.


Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afera remorker, nadan vidošević