Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle, rezultati kompanija solidni

Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte porasle i prošloga tjedna, već trećega zaredom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući rastu cijena nafte i kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija koji nisu toliko loši koliko su se ulagači plašili.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,6 posto, na 18.003 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,5 posto, na 2.091 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, na 4.906 bodova. Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte porasle i prošloga tjedna, već trećega zaredom. Na londonskom je tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 45,11 dolara, a na američkom tržištu 8,4 posto, na 43,73 dolara. Premda najveći svjetski proizvođači nafte nisu na sastanku u Dohi uspjeli dogovoriti zamrzavanje proizvodnje, ulagači se nadaju da će s vremenom ipak doći do smanjenja jaza između ponude i potražnje za naftom.

 

"Tržište trenutačno pokreću cijene nafte i rezultati kompanija", kaže Thomas Wilson, direktor u tvrtki Brinker Capital. Upravo su rast cijena 'crnog zlata' i slabljenje dolara, što pozitivno utječe na američke izvozne kompanije, posljednjih tjedana poticali rast cijena dionica. Stoga je S&P 500 indeks nadoknadio sve gubitke od početka godine, kada je oštro pao. Trenutačno je samo oko 2 posto udaljen od najviše razine u povijesti, dosegnute u svibnju prošle godine. No, kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i banaka nisu baš impresivni.

 

Doduše, od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih 77 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, što je više od 63 posto prebačaja u uobičajenom tromjesečju.

 

Međutim, očekivanja su vrlo niska. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Posljedica je to visokog tečaja dolara, pada cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX skočio je 3,2 posto, na 10.373 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 4.569 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,5 posto, na 6.310 bodova. A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio oko 4 posto, na 17.572 boda, najvišu razinu u 12 tjedana.

 

To se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru jer to ide u prilog japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, svjetske burze