Mojbiz

FORUM: Gospodarska suradnja Hrvatske i Turske dobra, ali daleko od potencijala

Lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 milijuna eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvoda za 94 milijuna eura, a uvezla za 220 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska i Turska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.


Forum, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK), okupio je stotinjak najjačih turskih gospodarstvenika na čelu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. 


Supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Frohlich kazao je kako to vijeće radi već 21 godinu, a da su se za to vrijeme dogodile značajne promjene.


Naglasio je kako se međudržavna gospodarska razmjena od 2003. godine, kada je iznosila 150 milijuna eura, dosad više nego udvostručila.


Iako su, kako je kazao, glavni gospodarski ugovori s turskim gospodarstvenicima potpisani, Frohlich se nada da ima mnogo prilika za nova podugovoravanja s prisutnim turskim gospodarstvenicima.


Osvrnuo se na povijesne odnose dvaju zemalja, poželjevši da i Turska uskoro završi pregovore oko pristupanja u Europsku uniju.


Hrvatsku je predstavio kao most koji turskim gospodarstvenicima može pomoći u razvijanju poslova, dok turske tvrtke vidi i kao iznimno atraktivne za ovdašnje tržište.


Supredsjedatelj Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća Burak Baykan Hrvatsku je predstavio kao turistički izuzetno atraktivnu destinaciju, ali i kao potencijalno zanimljivog gospodarskog partnera i za prisutne turske tvrtke.


Oba govornika istaknula su i neiskorišteni potencijal za još bolje poslovanje između dvije zemlje.


Voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istaknula je da je Turska 20 najznačajniji hrvatski gospodarski partner.


Navela je kako je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 milijuna eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvoda za 94 milijuna eura, a uvezla za 220 milijuna eura.


Iz Turske, navela je, najviše uvozimo monitore, tekstil i bijelu tehniku. 


I u nastavku foruma govorit će se o investicijskim potencijalima te poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj i Turskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, turska, hrvatska