Zagreb

NEZADOVOLJSTVO: Prosvjed središtem Zagreba s pozivom na generalni štrajk

'Pozvat ćemo na generalni štrajk - da svi radnici ove zemlje stanu rame uz rame, bez podjela, partikularnih interesa, jer se samo jedinstveni možemo izboriti za svoja prava.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz parole  "Kapital napada", "Tvornice radnicima" i "Vrijeme je za otpor" u nedjelju, na Međunarodni praznik rada, prosvjednu povorku središtem Zagreba organiziralo je nekoliko sindikata i udruga civilnog društva, koji su pozvali građane na generalni štrajk zbog ugrožavanja radničkih prava i epidemije siromaštva u Hrvatskoj.


 Pozvat ćemo na generalni štrajk - da svi radnici ove zemlje stanu rame uz rame, bez podjela, partikularnih interesa, jer se samo jedinstveni možemo izboriti za svoja prava,  poručio je Dražen Mrkonjić (Radnička fronta) ispred Radničkog doma u Zagrebu odakle je povorka krenula prema Kegliću, gdje je nekada bila tvornica Kamensko.


 Uz Radničku frontu, u prosvjedu sudjeluju sindikati Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Zagreb Pride i Ženska mreža Hrvatske, a tijekom prosvjeda će upozoriti na pad životnog standarda,  gubitak radnih mjesta i nezaustavljivo društveno raslojavanje u Hrvatskoj. 


 Putem će se zaustaviti ispred  Ine, HEP-a, nekadašnje Tvornice duhana Zagreb, HZZO-a, a prosvjed završava na Trgu dr. Franje Tuđmana (Kegliću) gdje će govore održati sindikalisti i aktivisti. 


 "Ina i HEP odabrani su kao strateške tvrtke koje nikako ne bi smjele biti privatizirane, Tvornica duhana Zagreb i Kamensko kao zoran rezultat privatizacije, jer tih tvornica više nema. Zaustavljanjem ispred HZZO-a upozorit ćemo da je u Hrvatskoj ugrožen koncept javnog zdravstva i da će građani, kako sada stvari stoje, ostati bez osnovne zdravstvene zaštite i prava na liječenje. Na kraju će se obrazovati i liječiti samo oni koji to mogu platiti. Zato danas po tim punktovima nastojimo odaslati poruku što se to konkretno radi i kuda sve to ide", rekao je Mrkonjić novinarima uoči prosvjeda.


 "Krajnje je vrijeme da se građani izbore za svoja prava koja im pripadaju kao ljudima i radnicima. Radničko dostojanstvo praktički više ne postoji. Moramo nešto poduzeti", poručio je.


 Iako se u Zagrebu danas održavaju još dva sindikalna okupljanja,  Antun Pilić iz Sindikata novinara objasnio je da su se i novinari pridružili toj  povorci kako bi upozorili da je "razina rušenja radničkih prava već dosegnula tolike razmjere da se 1. svibnja više ne može obilježiti rutinskom proslavom".


Svakim danom smo svjedoci daljnjeg ugrožavanja prava radnika, koji su u nemilosti politike, tajkuna i pravosuđa, rekao je Pilić. I on je radnike pozvao na pobunu i prosvjed za zaštitu stečenih prava poput osmosatnog radnog vremena, izborenog radničkim pokretom prije više od 100 godina.   


"Za ta se prava  ginulo. Radnici i danas moraju biti svjesni da borbu za prava moraju sami povesti, a sindikati ih mogu samo organizirati Onoliko koliko ćemo biti spremni na pobunu i prosvjed, toliko će ta prava biti zaštićena. Ona nam nisu dana jednom zauvijek. Svako pravo koje je jednom izboreno može biti ugroženo. Naknade se praktički već i ne plaćaju a svaka neisplaćena plaća i naknada zapravo je krađa. To treba jasno reći - ne dajmo da nas kradu", poručio je Pilić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROSVJED, ZAGREB