Hrvatska

NEZADOVOLJSTVO: 'Zbog manjih sredstava posljedice za rad institucija manjina'

Srpska manjina dobila 8,7 milijuna kuna, talijanska 6,8 milijuna, mađarska 3,5 milijuna, češka 2,8 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je u četvrtak donio odluku o načinu raspodjele proračunskih  sredstava za programe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, ali u raspravi je rečeno da će smanjenje iznosa za oko četiri milijuna kuna dovesti do 'ozbiljnih problema u realizaciji programa', a moguće i gašenja pojedinih udruga i društava.


 Za ovu godinu Savjetu je prijavljeno 1157 projekata (prošle godine 1358) u sklopu programa ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, a raspodijelit će se ukupno nešto manje od 32 milijuna kuna, odnosno oko 13 posto novaca manje nego prošle godine.


 „Iz prijavljenih projekata vidljivo je da su se manjine počele prilagođavati europskim standardima. Dakle, nema više onih projekta niti ih mislimo razmatrati, koji se odnose na nekakve manifestacije tipa 'uz dobru kapljicu do zore', nego one koji su bitni i za nacionalne manjine i za afirmaciju hrvatskog društva u kojemu i djeluju“, naglasio je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer.


 Naveo je da ove godine novac neće dobiti projekti 18 udruga jer nisu zadovoljili kriterije, kao i 18 udruga koje prošle godine nisu novac trošile namjenski.


„Oni ove godine neće dobiti novac niti će tri godine moći sudjelovati u raspodjeli“, rekao je. U prošloj je godini iskorištenost sredstava bila 97,6 posto odnosno u državni proračun vraćeno je nešto više od 200 tisuća kuna. 


 Svota koja se raspodjeljuje, kaže Tolnauer, na rubu je za zadovoljavanje potreba, no manjine su svjesne situacije u kojoj se hrvatska država nalazi. „Znamo u kojem vremenu živimo, znamo kakvi su problemi, nismo na njih autistični i mislim da je to u ovom trenutku ono što nas može zadovoljiti, u tim i takvim okolnostima“, dodao je.


Bitno je, naglašava, održati kontinuitet u kulturnoj autonomiji po čemu je Hrvatska prepoznata u svijetu.


 „To jamčim jer znam iz kontakata s predstavnicima međunarodne zajednice da se to prati i da su neki naši projekti bili vrlo bitni za ono što cijelo vrijeme zagovaramo, a to je 'most' između matičnih zemalja i pripadnika nacionalnih manjina“, ustvrdio je.


Srpska manjina dobila 8,7 milijuna kuna, talijanska  6,8 milijuna, mađarska  3,5 milijuna, češka 2,8 milijuna kuna ...


 Prema odluci, srpska nacionalna manjina dobila je 8,7 milijuna kuna, slijedi talijanska s 6,8 milijuna kuna, mađarska s 3,5 milijuna kuna, češka s 2,8 milijuna kuna, te bošnjačka s nešto manje od dva milijuna kuna. Romska nacionalna manjina dobila je nešto više od pola milijuna kuna, a najmanje, 80 tisuća kuna, dobila je bugarska nacionalna manjina.


Potpredsjednica Savjeta i predstavnica njemačke nacionalne manjine Renata Trischler izjavila je nakon sjednice da Savjet svake godine „muku muči s raspodjelom sve manjih sredstava“.


 Ove godine to je oko četiri milijuna kuna manje, navodi, i to će se očitovati na rad udruga pripadnika nacionalnih manjina tijekom godine.


 I ona kaže kako su svi svjesni da je gospodarska situacija jedan od razloga za smanjenje novca, ali ističe i da je Savjet u više navrata upozoravao „da dobar dio razloga leži  u etnocentrizmu koji je u rastu u Hrvatskoj“. „A jedan dobar dio leži i u sve većoj i izraženoj netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama“, ustvrdila je.


 Ukazuje i na činjenicu da, kako je rekla, ključni ljudi u manjinskom životu - osam saborskih zastupnika – nisu nastupali unisono u trenucima formiranja Vlade i kasnije izglasavanja proračuna. „I to je, naravno, oslabilo ne samo njihovu poziciju već i poziciju Savjeta, a time i ukupnu situaciju na terenu“, ocijenila je, dodavši da će smanjenje sredstava vrlo moguće dovesti i do gašenja nekih od manjinskih udruga.


 Da će smanjenje sredstava imati ozbiljne posljedice za rad institucija nacionalnih manjina tvrdi i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, saborski zastupnik Milorad Pupovac.


 "Stoga ćemo morati solidarno nastupati prema Vladi i tražiti na sljedećem rebalansu da se to promijeni. U protivnom ćemo se suočiti ne samo s lošom atmosferom u ostvarivanju manjinske politike već i s nedostatkom materijalnih pretpostavki za ostvarivanje manjinskih politika odnosno programa“, rekao je.


  Pupovac smatra da je novac koji dobiva srpska nacionalna manjina daleko od "potrebe ključnih institucija srpske zajednice".


 Nezadovljan je i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.


„Nikad manje sredstava unatrag sedam osam godina za pripadnike romske nacionalne manjine“, kazao je te naglasio da jedino romska nacionalna manjina ima izrađenu nacionalnu strategiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, sredstva, manjine, novac