Hrvatska

IZVLAČENJE NOVCA: Ivić Pašalić i službeno optužen u Austriji zbog afere Šimuni

Optužnicom su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana, Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

Piše: PolitikaPlus

Drvoprerađivači biznis doveo je Ivića Pašalića u Hrvatskoj do pozicije predsjednika udruženja te industrijske grane u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Istovremeno ga je posao vezan za drvoprerađivačku industriju doveo do optužnice u Austriji “teške” milijune eura - piše Jutarnji list.

 

Radi se o slučaju nazvanom Hilltop po istoimenoj tvrtki u Lihtenštajnu preko koje su tadašnji šefovi koruške Hypo banke obavili spornu kupoprodaju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, a sve s ciljem da, kako je navedeno u optužnici, svom VIP klijentu Misteru P., odnosno Iviću Pašaliću, pomognu da svježim novcem vrati likvidnost svojim poduzećima. Austrijanci dosad Pašalića nisu mogli optužiti jer ga nisu uspijevali ispitati u svojstvu osumnjičenika.No, Pašalić je naknadno, putem međunarodne pravne pomoći, u tom svojstvu ispitan na sudu u Zagrebu. - Optužnica protiv I. Pašalića podignuta je pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu 17. prosinca 2015. - odgovorila nam je tužiteljica državnog odvjetništva u Klagenfurtu Sandra Agnoli.

 

Optužnicom su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana, Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

 

Kako proizlazi iz optužnice, Striedinger je uz Kultererov “blagoslov” koncem 2002. odlučio izići u susret trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a nalazili su se u financijskim poteškoćama. No, pomoć je uslijedila na štetu banke.Prema optužbi, ilegalno su izvukli čak 32 milijuna eura. Skrivajući se iza tvrtki u Lihtenštajnu, Pašalić, Lučić i Mlinar su u rujnu 2003. uz pomoć kredita Hypo banke kupili 143 hektara pašnjaka u Šimunima na Krku za oko 4,5 milijuna eura. Svega dva mjeseca kasnije, temeljem višestruko napuhane procjene vrijednosti, isto zemljište prodaju tvrtki kćeri Hypa za čak 37,2 milijuna eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hypo banka, ivić pašalić