Svijet

SAD: 'Napravit ću 'iznimku' za novog gradonačelnika Londona Khana'

Donald Trump odlučio je napraviti iznimku za novog gradonačelnika Londona Sadiqa Khana te je najavio da se on neće naći na udaru njegove predložene zabrane putovanja po SAD-u za muslimane.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vjerojatni kandidat republikanaca u utrci na Bijelu kuću Donald Trump odlučio je napraviti "iznimku" za novog gradonačelnika Londona Sadiqa Khana te je najavio da se on neće naći na udaru njegove predložene zabrane putovanja po Sjedinjenim Državama za muslimane.

 

Kako je u utorak objavio BBC, Trump je najavio kako će Khan biti "iznimka" nakon što je novi londonski gradonačelnik, pakistanskog podrijetla, izrazio zabrinutost da zbog svoje vjere neće moći posjetiti Sjedinjene Države bude li Trump izabran za predsjednika SAD-a.    

 

Trenutno jedini preostali republikanski kandidat za Bijelu kuću, kontroverzni građevinski mogul predložio je zabranu ulaska u SAD muslimanima nakon što je u napadima u Parizu krajem prošle godine ubijeno 130 ljudi.

 

"Uvijek će biti iznimaka", kazao je sada Trump.

 

Privremena zabrana o kojoj je riječ naišla je na brojne kritike u SAD-u i u inozemstvu, no Trump je ostao pri svom prijedlogu ističući kako je on potreban zbog jačanja američke sigurnosti. Trump je, vezano uz izbor londonskog gradonačelnika, izjavio kako je "sretan" da će Kahn voditi britansku metropolu. "Radi li dobar posao i iskreno, radi li sjajan posao, bit će to strašna stvar", dodao je Trump. Sadiq Khan, sin pakistanskog imigranta, prvi je londonski gradonačelnik muslimanskog podrijetla, pobijedivši za boje Laburista kandidata Konzervativca Zaca Goldsmitha s preko 1, 310 milijun glasova u odnosu na oko 940.000. "Želim otići u Ameriku kako bih se susreo i pokrenuo suradnju s američkim gradonačelnicima", kazao je Khan tjedniku Time. "Postane li Donald Trump predsjednik neću moći tamo putovati zbog svoje vjere", kazao je novi londonski  gradonačelnik istaknuvši da je "uvjeren da pristup politici Donalda Trumpa" neće pobijediti u Americi.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trump, sad, london