Hrvatska

NEODRŽIVO STANJE: Prosvjed pirotehničara: Dok mi ginemo, vi zbrajate profit

Najavili su da će u podne zatražiti sastanak u Vladi s premijerom Tihomirom Oreškovićem, a ne bude li to moguće, u Vladi i Saboru će predati svoje zahtjeve.

FOTO: facebook
Piše: PolitikaPlus/Hina

Oko 300 pirotehničara iz cijele Hrvatske okupilo se u srijedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kako bi upozorili na neodrživo stanje u sustavu razminiranja te su u prosvjednoj povorci, noseći transparente, krenuli prema Markovom trgu, gdje će u 11,30 sati održati konferenciju za novinare.

 

Najavili su da će u podne zatražiti sastanak u Vladi s premijerom Tihomirom Oreškovićem, a ne bude li to moguće, u Vladi i Saboru će predati svoje zahtjeve.

"Vratimo dostojanstvo pirotehničarima", "Postani pirotehničar - najveći rizik za najmanju plaću", "Kolektivni ugovor spas za pirotehničare", "Koliko vrijedi život pirotehničara?", "Hoćemo raditi i od rata živjeti!", "Dok mi ginemo, vi zbrajate profit", "Košnja trave 10 kuna po metru kvadratnom razminiranje šikare 2,68 kuna po metru četvornom" - neke su od poruka kojima upozoravaju na probleme s kojima se suočavaju.

 

Naime, brojne tvrtke za razminiranje i pirotehničari ostali su bez posla, a oni koji imaju posla obavljaju ga po nerealno niskim cijenama, što je posljedica loših zakonskih rješenja koja su dovela do kolapsa te djelatnosti. Neizvjesnost i strah od gubitka posla, te psihička opterećenost pirotehničara doveli su do povećanja rizika od minskih nesreća, upozoravaju pirotehničari.

 

Od Vlade traže da poslove razminiranja ukloni iz tržišne utakmice, da se tvrtkama koje nemaju ugovorene poslove omogući ugovaranje po hitnom postupku te da Vlada sa sindikatima dogovori proširenu primjenu kolektivnog ugovora za granu humanitarnog razminiranja.

 

Pirotehničari također traže da se omogući i osigura najveća moguća sigurnost njihova rada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, pirotehničari, vlada