Kultura

PODNIJETA I KAZNENA PRIJAVA: Udruge iz Domovinskog rata traže smjenu ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara

Hribar je kao odgovorna osoba za rad HAVC-a potpisao ugovor i osim njegove smjene, što traže udruge iz Domovinskog rata, treba pokrenuti postupke i za cijeli niz počinjenih kaznenih djela.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tridesetak udruga proisteklih iz Domovinskog rata od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića traži smjenu ravnatelja Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara koji je, kako tvrde, novcem poreznih obveznika sufinancirao danski film "15 minuta - Masakr u Dvoru" u kojemu su iznesene krivotvorine i klevete na račun hrvatskih branitelja, Domovinskog rata i Republike Hrvatske.

 

U filmu se sugerira da su zločin ubojstva deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. nakon vojno redarstvene akcije Oluja počinili pripadnici Hrvatske vojske, iako nikada nisu utvrđeni počinitelji tog zločina. HAVC je odobrio sredstva za film "15 minuta" u listopadu 2014., a film je bez prethodne provjere snimljenoga materijala prikazan na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je uslijedila istraga HAVC-a u kojoj je otkriveno da završna verzija ne odgovara odobrenom scenariju.

 

Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara istaknula je na konferenciji za novinare, kako je neprihvatljivo da se proračunski novac koristi na krivotvorine, neistine i objede o Domovinskom ratu i Republici Hrvatskoj u cijelosti. U filmu se tvrdi da su hrvatski branitelji počinili zločin u Dvoru na Uni i to je ne samo krivotvorina nego i kazneno djelo, jer ne postoje nikakvi dokazi o tome. Način na koji je oblaćen Domovinski rat, Republika Hrvatska i branitelji koji su branili taj dio okupiranog teritorija zahtijeva više od moralne osude pa je i branitelj Ivica Pandža Orkan podnio kaznenu prijavu.  

 

Upitana što kaže na činjenicu da je ravnatelj HAVC-a Hribar rekao kako film nije sniman prema scenariju koji je pristao financirati, Gregurić je rekla kako je osim proračunskog novca, uložen i novac iz fonda EU te kako je nedopustivo da nema uvida u to kako se koristi. Postoji obvezni odnos i ugovor koji nije ispoštovan, a hrvatska je strana trebala imati ne samo uvid, nego i nadzor nad trošenjem proračunskog novca, jer je riječ o državnoj instituciji. Ovdje je međunarodno oblaćen ugled Republike Hrvatske, upozorila je Gregurić. Oni kojima je povjeren državni novac, osim odgovornosti moraju imati i obveze, nije provedena kontrola trošenja novca  i treba biti podneseno izvješće o tome i vrjednovanje, rekla je.

 

Ostavku traže veteranske i stradalničke udruge, HVIDR-a i logoraši, kazala je Gregurić te upitala koliko je HAVC snimio filmova o srpskim logorima u Srbiji, napomenuvši kako upravo sutra pokapaju jednog člana udruge koji je u takvom logoru zaradio 60 prijeloma kostiju. Ni jedan film u Hrvatskoj nije napravljen o srpskim koncentracijskim logorima, upozorila je Gregurić.

 

Povjesničar i dragovoljac Domovinskog rata Josip Jurčević rekao je kako je prikazivanjem filma nanesna nepopravljiva šteta, jer je najprije prikazan u Sarajevu, a zatim i u nizu drugih zemalja uključujući i Srbiju i šteta je golemih razmjera i nenadoknadiva. Naknadno mijenjanje sadržaja u profesionalnom i drugom smislu je neprimjereno, smatra Jurčević. Ustvrdio je kako je u filmu očita namjera, jer se kao ključni akteri i svjedoci pojavljuju osuđeni ratni zločinac srpski general Mile Novaković, a iza cijelog filma stoji već duboko kompromitirani srbijanski propagandist Savo Štrbac. U projekt se ušlo na potpuno pogrešan način, trebalo ga je raditi s vjerodostojnim svjedocima, a ne ratnim zločincima i novcem hrvatskih poreznih obveznika. Hribar je kao odgovorna osoba za rad HAVC-a potpisao ugovor i osim njegove smjene, što traže udruge iz Domovinskog rata, treba pokrenuti postupke i za cijeli niz počinjenih kaznenih djela, smatra Jurčević.

 

Rozalija Bartolić u ime Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije ustvrdila je kako je film zlonamjeran uradak i sve prije nego vjerodostojan i dokumentaran. Još je tužnija činjenica da se klevete, laži i objede na račun Hrvatske i i onih koji su za nju dali živote financiraju proračunskim novcem. Takvim filmovima se potpiruju i širi mržnja prema hrvatskom narodu i braniteljima, upozorila je. Istodobno se prešućuju zvjerski zločini nad hrvatskim narodom i da su ubijani jer su branili svoj dom i samostalnu, neovisnu državu Hrvatsku. Zalažemo se za istinu i vjerodostojnost koja nedostaje, naglasila je Bartolić.

 

Ispred Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vlado Ošust rekao je kako se širi neistina o Hrvatskoj i obrambenog osloboditeljskog Domovinskog rata. Pozvao je ministra Hasanbegovića da u Upravno vijeće HAVC-a uđu i predstavnici braniteljskih udruga.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

havc, udruge domovinskog rata, hrvoje hribar