Kultura

ZBOG FILMA: Zlatko Hasanbegović će zatražiti Hribarovo očitovanje

Ministar kulture primio predstavnike braniteljskih udruga, predali mu zahtjev za razrješenjem ravnatelja HAVC-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović primio je u četvrtak predstavnike braniteljskih udruga koji su mu predali zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara te izjavio da će razmotriti utemeljenost zahtjeva i zatražiti dodatno Hribarovo očitovanje.

 

Ministar Hasanbegović primio je Mladena Tafru iz Zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba, Zoricu Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara te predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja i Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozaliju Bartolić, koji su mu u ime braniteljske udruge predali zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

 

U zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250 tisuća kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora "15 minuta – masakr u Dvoru".

 

"U filmu je krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana pripadnicima Hrvatske vojske", istaknule su braniteljske udruge u zahtjevu i upozorile kako je film prikazan na međunarodnim filmskom festivalu u Sarajevu i potom na nizu televizija u europskim zemljama.

 

 "Tako su hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nanesene iznimno teške i nepopravljive materijalne i nematerijalne štete. Posebno su teško povrijeđeni hrvatski branitelji i njihove obitelji", istaknuli su predstavnici braniteljskih udruga, koji od ministra kulture traže da "postupi u skladu sa zakonskim obvezama i ovlastima, da Hribara najžurnije razriješi s mjesta ravnatelja HAVC-a te da protiv njega i drugih osoba iz upravljačke strukture u HAVC-u pokrene i druge zakonom propisane postupke odgovornosti, kako u Ministarstvu kulture tako i pred drugim nadležnim državnim tijelima".

 

 Ministar Hasanbegović izjavio je kako je upoznat sa slučajem, kako će razmotriti utemeljenost zahtjeva braniteljskih udruga te zatražiti dodatno očitovanje ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zlatko hasanbegović, hrvoje hribar