Hrvatska

DANIEL SRB: HSP premijeru Oreškoviću: Nemojte miješati pileće juhe, mlince za kavu i lokomotive

Postanemo li to, narod koji ne vlada tehnologijama, izgubiti ćemo svaki rat, osim onog koji se vodi vilama i motikama. To hrvatski ekonomisti i političari ne razumiju!

Piše: PolitikaPlus

Na konferenciji za novinare održanoj 12. svibnja 2016. godine premijer Tihomir Orešković objašnjavao je javnosti razloge i isticao prednosti odluke o skidanju s popisa tvrtki za koje je odlučeno da više nisu od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Pri tome je ponovno naglasio kako je Končar elektroindustrija d.d. prva tvrtka koja ide u prodaju.

 

A upravo je Končar elektroindustrija d.d. jedina od navedenih koja se ne smije brzopleto prodati i jedina koja predstavlja ozbiljan strateški značaj za RH!

Dok ima onih koji govore kako nije proizvodnja perilica za rublje i hladnjaka nešto što predstavlja strateški značaj za Republiku Hrvatsku i time argumentiraju svoju potporu ideji prodaje, mora svima u biti jasno da se ovdje miješaju pileće juhe, mlinci za kavu i lokomotive. Siguno je da proizvodnja mlinaca za kavu i pilećih juha nije strateški interes, ali proizvodnja lokomotiva je strateški interes Republike Hrvatske.

 

Ovakvom logikom smo i prestali biti zemlja proizvođač parnih turbina i druge tehnološki zahtjevne opreme. Bude li se provela ova odluka izgubiti ćemo još nekoliko važnih tehnologija. Time se postepeno pretvaramo narod seljaka i konobara. A nema bogate, tehnološki razvijene zemlje na svijetu u kojoj su dominantna zanimanja poljoprivrednika i konobara ili gostioničara.

 

Postanemo li to, narod koji ne vlada tehnologijama, izgubiti ćemo svaki rat, osim onog koji se vodi vilama i motikama. To hrvatski ekonomisti i političari ne razumiju!

 

Upravo zato Končar elektroindustrija d.d. je tvrtka od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Zato država mora imati najmanje 25% udjela u Končar elektroindustriji d.d.

 

Ako ga ne bude, ugasiti će se brojne tehnologije kojima kao narod više nećemo vladati. Više nećemo biti zemlja koja proizvodi tramvaje i lokomotive, a takvih je malo u svijetu.

Stoga poručujemo Premijeru: Republika Hrvatska mora zadržati 25 % udjela u Končar elektroindustriji d.d.!
Od Vas tražimo da to zajamčite, jer to nije samo pitanje prihoda i rashoda. To je pitanje budućnosti našeg naroda!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tvrtke, hsp