Komentari

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA: Može li vladajuća većina izdržati do lokalnih izbora?

Rezultati ove Vlade u prvih par mjeseci su poprilično mizerni.

Piše: Rafael Jurčević

Par mjeseci nakon formiranja saborske većine Saborska većina je najtanja i najnestabilnija u novijoj hrvatskoj povijesti. Broj saborskih zastupnika koji podržava aktualnu Vladu nije mali, no ta većina je na poprilično slabim temeljima jer je sastavljena od previše faktora koji se bore za veći utjecaj na vođenje politike vlade.


Rezultati ove Vlade u prvih par mjeseci su poprilično mizerni. Za sada su postignute tek određene simbolične uštede, najavljen je Nacionalni program reformi koji ima potencijala. Sudeći po najavama manjih koalicijskih partnera HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji i nekih članova Mosta, sasvim je razvidno da i neki najbitniji dijelovi reformskog plana neće biti ostvareni jer postoji veliki otpor i prema promjenama u zdravstvu, ali i privatizacijama tvrtki u javnom vlasništvu. Čak ni proračun nije bio ni prilično ambiciozan u smanjivanju javnih rashoda kako se očekivalo. Vladajuća većina je toliko nesložna i u pitanjima kadroviranja da je ovo prva vlast do sada koja uopće nije uspješno ni postavila svoje kadrove u policiji i obavještajnoj zajednici, što je poprilično nevjerojatno gledajući sve dosadašnje primjere. Vladajuća većina i njihova nefunkcionalnost poprima u zadnje vrijeme i karikaturalne oblike, a vlast se u tri mjeseca nakupila afera za gotovo cijeli jedan mandat. 


Suradnja HDZ-a i Mosta je na skliskim nogama i pitanje je može li više i popraviti. Dio analitičara tvrdi kako će se vladajuća većina stabilizirati nakon što unutarstranački izbori u HDZ-u prođu, no već nakon toga počinju pripreme za lokalne izbore koji će se održati sljedeće godine. HDZ dobija nova vodstva na lokalnim razinama i sigurno je da će ti ljudi predvoditi stranku na lokalnim izborima na kojima će im najveći konkurenti u više važnih općina biti upravo članovi Mosta. U nekim mjestima je kampanja već i krenula sa snažnim medijskim napadima od strane Stipe Gabrića Jamba i povratkom starih kadrova HDZ-a poput Ivana Škaričića. Teško je za očekivati kako se očekivani sukob na lokalnim razinama za godinu dana neće osjetiti u funckoniranju Vlade. 


HDZ kao najjača stranka u vladajućoj većini i stranka koja je bila potpuno uvjerena prije izbora da će dati premijera i manje više samostalno voditi vladu i kontrolirati najbitnije dijelove sigurnosnog sustava je očekivano frustrirana sa činjenicom kako je spriječena u kadroviranju i kontroli vladajuće većine. Čak se i predsjednica države upustila u soliranje dogovorima oko novog čelnika SOA_e što je HDZ i Karamarka praktički dovelo u slijepu ulicu. U još težoj situaciji su HDZ-ovi manji koalicijski partneri koji imaju još manji utjecaj na vođenje politike vlade, a očekivanja su im bila puno veća. S druge strane Most je suočen sa činjenicom da će im sljedeći lokalni izbori biti pitanje opstanka, suočeni su također sa ogromnim padom rejtinga i na nacionalnoj razini koji je očekivano nastupio i moraju često glumiti oporbu u samoj saborskoj većini kako ne bi potpuno izgubili rejting. No takva politika često prerasta u destruktivnu i opstruira bilo kakav funkcionalan rad Vlade, kao što je destruktivna i politika manjih koalicijskih partnera HDZ-a i samog HDZ-a.


Teško je očekivati i veća poboljšanja u budućnosti. Saborska većina bi se možda mogla i preslagivati u korist neke koalicije HDZ-a i ojačane Bandićeve stranke ili koalicije sa HNS-om. No pitanje je tek koliko bi ta većina bila stabilnija u pogledu saborske većine, a i veliko je pitanje bi li ta vlada provela išta od Nacionalnog programa reformi. Opcija sa HNS-om bi HDZ-u značila sigurnu većinu, no morali bi se odreći dobrog dijela politike koji je već postao zaštitni znak Karamarkovog HDZ-a, što se vjerojatno ne bi svidjelo dobrom dijelu njihovih birača.  Druga opcija je prelazak Mosta na stranu SDP-a i formiranje neke nove saborske većine. No ta opcija ni za Most ne bi bila dobra, pa čak ni za SDP, jer je SDP-u isplativije čekati  potencijalni potpuni raspad ove Vlade i laganije preuzimanje vlasti, a i pitanje je da li je Milanović trenutno zainteresiran za državnu vlast dok nije očistio stranku od dijela protivnika. Jedine mogućnosti preostaju da se lideri HDZ-a i Mosta konačno dogovore oko kadroviranja u MUP-u i koliko toga će podržati iz plana reformi, a koliko toga ne i hitno provesti potrebne reforme i tako pokušati održati kakvu takvu prividnu stabilnost svoje vlade do lokalnih izbora ili mogućnost potpunog raspada Vlade i raspisivanja novih izbora. Raspisivanje novih izbora bi nam oduzelo previše vremena za reforme koje se moraju provesti, no pitanje je koliko će se toga provesti uopće sa ovakvom vladajućom većinom?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, saborska većina, rafael jurčević