Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Bolje i na izbore, nego gledati ovo mučenje

Više smo vremena izgubili na rasprave o Jasenovcu, Bleiburgu, vječnim raspravama iz Drugog svjetskog rata, nego li na ijedan problem koji opterećuje ionako dobrano opterećene i frustrirane građane.

Piše: Ivan Klarić

Božo Petrov danas je iz Omiša prvi put jasno rekao da su prijevremeni izbori mogući. Samo dan poslije njegove izjave u Dnevniku HRT-a kako je Vlada stabilna.


Promjena mišljenja preko noći jasan je dokaz da Vlada Tihomira Oreškovića ne funkcionira i da smo svi mi zapravo taoci takvog, na dulje razdoblje, neodrživog stanja. Otkako su zasjeli u fotelje u Banskim dvorima, aktualna Vlada muku muči s unutarnjim sukobima, neučinkovitosti i sve većim razdorom između koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. 


Ulaziti u analizu tko je za takvo stanje kriv bilo bi nezahvalno, ali je činjenica da Vlada ne funkcionira. U prvih sto dana više se pričalo o problemima, od fašizacije društva do unutarnjih sukoba, nego li o uspjesima, rezultatima ili projektima Vlade Tihomira Oreškovića.


Most traži jedno, HDZ zahtjeva drugo. To je špranca kojom funkcionira Vlada koja bi, umjesto svađa i prepirki, trebala rješavati probleme ove zemlje. A njih nije malo. Naprotiv. 


Iako se očekivalo da će nestranački premijer i Most kao nekakva vrsta korektiva biti jamac da se ova zemlja neće baviti sekundarnim temama, te da će se napokon netko punim intezitetom suočiti s gomilom problema koji muče hrvatske građane, to se nažalost nije dogodilo. I to treba jasno reći. Više smo vremena izgubili na rasprave o Jasenovcu, Bleiburgu, vječnim raspravama iz Drugog svjetskog rata nego li na ijedan problem koji opterećuje ionako dobrano opterećene i frustrirane građane.


Da, prijevremeni izbori bi bili itekako loš scenarij za Hrvatsku u ovom trenutku. I to iz više razloga. Ali, realno gledajući, bolje i izbori nego dalje biti svjedocima ovog mučenja vladajućih. 


A ukoliko do izbora neće doći, jer objektivno oni u ovom trenutku ne odgovaraju ni Mostu ni HDZ-u, onda je na jednima i drugima da što prije resetiraju svoje odnose i napokon počnu raditi posao za koji su i izabrani. Vrijeme im je. 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan klarić, izbori, vlada, most, hdz