Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na svjetskim burzama oprez, uskoro moguće povećanje kamata Feda

To je u svojim javnim istupima potvrdilo nekoliko dužnosnika Feda, među ostalim i William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer su dužnosnici američke središnje banke Feda poručili da je povećanje kamata moguće prije nego što se na tržištima očekivalo.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 17.500 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 2.052 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 4.769 bodova. Za S&P 500 i Nasdaq indeks bio je to prvi rast nakon tri tjedna pada, dok je Dow Jones oslabio četvrti tjedan zaredom.Oprezno trgovanje posljedica je poruka iz Feda da je već u ljeti moguće povećanje kamata.

 

U srijedu je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da mnogi dužnosnici smatraju da bi se kamate mogle povećati već u lipnju, ako se nastavi oporavak američkog gospodarstva, a inflacija krene prema ciljanih 2 posto. To je u svojim javnim istupima potvrdilo nekoliko dužnosnika Feda, među ostalim i William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, koji je poručio da je gospodarstvo možda dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata u lipnju.

 

To je zabrinulo ulagače koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u rujnu i kojima su rekordno niske kamate još od financijske krize 2008. godine išle u prilog.

 

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast gospodarstva i smanjuju likvidnost na tržištima dionica.

 

"Ako Fed poveća kamate u lipnju, doista ćemo imati problema i bit će to grozno ljeto. Po meni, to je najgori mogući potez koji se može povući", kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities. Svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu. No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi gospodarstvo izdržalo povećanje cijene novca.I dok je na većinu sektor to negativno utjecalo, mogućnost povećanja kamata potaknula je rast cijena dionica u financijskom sektoru, kojemu odgovaraju više kamate, a zahvaljujući nastavku rasta cijena nafte, prošloga su se tjedna dobro držale i dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

 

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 6.156 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 4.353 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,4 posto, na 9.916 bodova.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2 posto, na 16.736 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, fed