Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobex blago oslabio, no i dalje u plusu od početka godine

Najlikvidnija, s prometom od 4,67 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica Medike.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz nešto veći promet, na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna Crobex blago oslabio, no i dalje je u plusu od početka godine, a podržavaju ga solidni poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju kao i najavljene privatizacije.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,04 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 za 0,21 posto, na 989 bodova. Od početka godine Crobex je na dobitku 0,53 posto, dok je Crobex10 gotovo nepromijenjen. Redovni promet dionicama dosegnuo je prošloga tjedna 39,5 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego u tjednu ranije. "Crobex zadnjih 10-ak dana ostvaruje pozitivne povrate u odnosu na početak godine. Općenito, to možemo propisati prosječnom rastu prihoda kompanija čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu, izuzev Ine, u prvom tromjesečju za 1,1 posto godišnje te EBITDA-e za 7,7 posto", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Kako dodaje, Crobexe podržavaju i najavljene privatizacije i s time povezani rast cijena dionica kompanija koje bi se mogle naći u tom procesu.

 

"Protekloga tjedna prosječni dnevni redovni promet iznosio je gotovo 8 milijuna kuna, dok je od početka svibnja prosječni dnevni redovni promet iznosio 6,3 milijuna kuna, što je pad od 20 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije te gotovo 50 u odnosu na 2014.", navodi Štriga.

 

Najlikvidnija, s prometom od 4,67 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica Medike. Cijena joj se spustila 1,89 posto, na 13.000 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,3 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,35 posto, na 140 kuna. Značajniji promet, iznad 3 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Turisthotela. Cijena joj je skočila 9,6 posto, na 2.850 kuna, pa je bila među najvećim dobitnicama. Uprava Turisthotela objavila je da će skupštini dioničara, sazvanoj za 30. lipnja, predložiti da se od lanjske dobiti od 69,8 milijuna kuna u zadržanu dobit rasporedi 31,65 milijuna, a 38,18 milijuna kuna za dividendu, pri čemu je 21,8 milijuna već isplaćeno u siječnju kao predujam, a ostatak od 16,36 milijuna ili 45 kuna za dionicu bit će isplaćeno po odluci skupštine.

 

Znatnije su poskupile i redovne dionice Croatia osiguranja, za nešto više od 6 posto, Atlantik plovidbe za 5,14 posto te AD Plastika za 5 posto. Uz manju likvidnost, oko 100.000 kuna, najviše su poskupile dionice Jadroplova, za 17,6 posto.

 

Istodobno, znatnije su pale cijene dionica Kraša, za 4,24 posto, te Zagrebačke banke, za 3,3 posto.

 

Od poslovnih vijesti, Štriga ističe najavu prodaje državnog udjela od 20,5 posto u Končar Elektroindustriji, u vrijednosti od otprilike 250 milijuna kuna, koja bi se trebala odviti kroz blok transakciju. Dionica Končara blago je oslabila, za 0,08 posto, na 669 kuna, uz 672 tisuće kuna prometa. "Atlantic grupa, pak, najavila je izdanje obveznice vrijedne 200 milijuna kuna, pri čemu bi 115 milijuna kuna bilo iskorišteno za prijevremeni otkup obveznice koja dospijeva u rujnu, a ostatak za financiranje radnog kapitala. Unatoč tome, nije bilo reakcije cijene te dionice", kaže Štriga.

 

Cijena dionice Atlantic grupe oslabila je 1,8 posto, na 815 kuna, a njome je ostvareno nešto više od 1,9 milijuna kuna prometa. "Umjereni rast dioničkog tržišta mogao bi se nastaviti i dalje", smatra Štriga, istaknuvši solidna očekivanja u vezi gospodarskog rasta."Posljednji podaci DZS o turističkim noćenjima pokazuju u prva tri mjeseca ove godine porast za 23,6 posto, što ide u prilog zaradama turističkih kompanija ove godine. Isto tako, ako dođe do privatizacije državnih udjela u planiranim kompanijama, izgledno je da bi moglo doći do oživljavanje prometa na domaćem tržištu", navodi Štriga.

 

Određeni rizici po takve izglede proizlaze iz očekivanog usporavanja rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, što bi moglo potencijalno usporiti rast domaćih kompanija usmjerenih izvozu, kao i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja, napominje Štriga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobexi