Zagreb

ČIŠĆENJE: Održana je prva i jedinstvena dječja ronilačka EKO-PATROLA

Više od 50 djece iz svih dijelova Hrvatske, po prvi put, aktivno je sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg Hostela Stoimena u Crikvenici.

Piše: PolitikaPlus

U organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Vladimir Nazor i ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic tijekom vikenda održana je prva i jedinstvena dječja ronilačka eko – patrola u Hrvatskoj.

 

Posebnost ove ronilačko edukativne akcije čišćenja podmorja  je naglasak na važnosti održavanja čistoće mora i podizanje svijesti djece i mladih da se i ubuduće uključuju u zajedničke aktivnosti za dobrobit sviju.  Više od 50 djece iz svih dijelova Hrvatske, po prvi put, aktivno je sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg Hostela Stoimena u Crikvenici. Djeca u dobi od 7 do 17 godina starosti iskoristili su jedinstvenu priliku da pod punom ronilačkom opremom upoznaju čari ronjenja i ljepote hrvatskog podmorja koje trebamo čuvati, a kojima Hrvatska obiluje.

 


„Bilo mi je jako lijepo, ima puno kamenja. Nije mi bilo teško disati, samo je potrebno slušati instruktore ronjenja. U čišćenju podmorja, izvadila sam staru hrđavu stolicu koju je netko bacio“, rekla je 12-godišnja Nina Urek kojoj je ovo prvo iskustvo u ronilačkoj eko – patroli.Za sigurnost djece uz instruktore i voditelje ronjenja ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, inače i članova postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Grada Zagreba za zaštitu i spašavanje iz vode, pobrinuli su se i instruktori Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

 

Kroz edukativni dio programa Sigurnost na moru, djeca su osim načina čišćenja mora, upoznala i potrebnu ronilačku opremu, kao i opremu za sigurnu plovidbu. Cjelokupan program sigurnosti na moru i pod morem provodit će se tijekom cijelog ljeta u Nazorovim odmaralištima u Crikvenici, Savudriji i Dugoj uvali u sklopu ljetnog Avantura kampa.Edukativni dio programa nastavio je Mario Valentić, prof. kineziologije i promotor zdravog života, jutarnjim razgibavanjem i predavanjem na temu zdrave prehrane, a s ciljem smanjenja bolesti uzrokovanih lošom prehranom. Djeca su imala priliku i sama naučiti kako pripremiti zdravi obrok. Grad Zagreb i gradonačelnik prepoznali su značaj ovog projekta, a ispred Ureda gradonačelnika nazočio je predstavnik Grada Zagreba g. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

 

U akciju se na poziv Zagrebačkog holdinga uključio i Hrvatski skijaški savez, te je svojim prvim ronjenjem uz djecu čistio podmorje Istok Rodeš, alpski skijaš A muške reprezentacije. Dugogodišnja suradnja srednje grafičke škole iz Zagreba gdje je grupa multimedijskih tehničara pod stručnim vodstvom profesorice Marijane Brdar ovjekovječila kadrove te dala posebnu notu akciji. Velika zahvala i sponzorima projekta koji nesebično pomažu u realizaciji akcije čišćenja podmorja; HONDA – MARINE Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) koji su ustupili brzi gliser kako bi naše najmlađe sudionike ronilačke eko – patrole odvezli na jednodnevni izlet,  MARES oprema za ronjenje, NASE (ADRIA - Hrvatska) Asocijaciji u ronjenju.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, čišćenje podmorja