Mojbiz

NOVAC: Za razvoj poduzetništva na raspolaganju 867 milijuna kuna iz EU fondova

Cilj tog natječaja je ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća kroz poticanje investicija u nove poslovne jedinice.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo poduzetništva i obrta otvorilo je natječaj "Kompetentnost i razvoj MSP" za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 867 milijuna kuna za mikro, mala i i srednja poduzeća, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.


Cilj tog natječaja je ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća kroz poticanje investicija u nove poslovne jedinice, proširenje kapaciteta, diversifikaciju proizvodnje i  usvajanje novih tehnologija, pri čemu će se iznos pojedinačnih potpora kretati od 300 tisuća do 30 milijuna kuna.


Javni poziv za  dostavu projektnih prijava "Kompetentnost i razvoj MSP" je trajni poziv do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. prosinca 2016, rečeno je na konferenciji u tom ministarstvu.


 "Zbog velikih administrativnih prepreka odlučili smo projektnu aktivnost vezanu za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu malih i srednjih poduzetnika zatvoriti i rekonstruirati zajednička nacionalan pravila, te raspisati novi natječaj u vrijednosti 867 milijuna kuna", kazao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.


Broj administrativnih faza u natječaju smanjen je sa šest na tri, vrijeme  procjene aplikacija sa 120 na 90 dana, donja granica dodijeljenih potpora spuštena je na 300 tisuća kuna, a gornja podignuta na 30 milijuna kuna, dok je broj obrazaca smanjen na šest, kazao je Horvat.


Osim toga, prilikom prijave na natječaj poduzetnici više neće morati verificirati cjelokupnu financijsku konstrukcije te dostaviti obvezujuće pismo namjere, već se to zahtijevati u završnim fazama natječaja, dodao je.


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić kazao je da je zbog kompliciranosti prijašnjih natječaja jako malo projekta odobreno i da se zbog toga krenulo u pojednostavljivanje pravila.


"Sada je maksimalno smanjenja dokumentacija, dio dokumentacije će se dostavljati na zahtjev, napravljena je razlika između mikro i malih poduzetnika u odnosu na srednje, pojednostavljen kriterij ocjenjivanja projekta, a obvezujuće pismo namjere banke, koje je prije bilo najveći problem, sada više nije potrebno", kazao je Tolušić.


Najavio je u idućih deset dana otvaranje dodatnih novih natječaja u, primjerice kulturi i zdravstvu, u vrijednosti oko 3 milijarde kuna, izrazivši nadu u povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova.


Na upit o nepravilnosti u povlačenju EU sredstava za ruralni razvoj Tolušić jer kazao da će o tome odlučiti nadležne institucije. 


"Ono što se dogodilo u ruralnom razvoju nije dobro. Tamo su se desile velike nepravilnosti, ali zadnju riječ imat će nadležne institucije i one će utvrditi tko je kriv", kazao je.


Ministar gospodarstva Horvat, na upit o kvotama za strane radnike, kazao je da je intencija da se one povećaju.


"U ovom trenutku izdano je manje kvota nego što gospodarstvo realno treba, odnosno 3.115 od kojih se oko 250 odnosi na produživanje. Potreba za kvalificiranom snagom je daleko veća od onoga što se nudi na zavodu za zapošljavanje", rekao je.


Osvrnuo se i na posjet Iranu i mogućnostima gospodarske suradnje s tom zemljom, kazavši da  će uspjeh hrvatskih tvrtki tamo ovisiti o potpori državne administracije i državne razvojne banke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, novac, poduzetnici, eu fondovi