Sport

ODLUKA: Brazilske vlasti ne kane odgoditi ni premjestiti Olimpijske igre

Ministarstvo zdravstva uvažava argumente i slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Brazilsko ministarstvo zdravstva i organizacijski odbor Olimpijade u Riju ne kane odgoditi niti iz toga grada premjestiti održavanje Ljetnih olimpijskih igara zbog epidemije zike u zemlji, objavili su u subotu brazilski mediji.


Ministarstvo zdravstva uvažava argumente i slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima u mjesecu kolovozu, kada na južnoj Zemljinoj polutci vlada zima, ima najmanje komaraca Aedes aegypti, prenositelja virusa denge, zike i čikungunje.


U veljači je glavna direktorica WHO-a Margareth Chan u Riju izjavila da se javnost ne treba zabrinjavati jer je u kolovozu, zbog godišnjeg doba najmanje komaraca.


Organizacijski odbor Olimpijade u Riju 2016. objavio je da poštuje stajalište stručnjaka, no da će se držati preporuka WHO-a koji u održavanju olimpijade ne vidi opasnost, prenosi list O Globo.


Odgovarajući na poziv više od 100 vodećih znanstvenika, koji su poručili da bi bilo neetično da se igre održe kako je planirano, zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda kazala je kako održavanje igara onako kako je planirano ne bi značajno izmijenilo širenje virusa zike povezanog s ozbiljnim prirođenim poremećajima.


"Na temelju sadašnjih saznanja o virusu zike koji kruži po više od 60 država svijeta i 39 na američkom prostoru, ne postoji javnozdravstveno opravdanje za odgodu ili otkazivanje igara", napisao je WHO u priopćenju, poručivši da je najbolji način za smanjenje rizika od bolesti "slijediti javnozdravstvene upute za putovanja".


Više od stotinu uglednih svjetskih znanstvenika zatražilo je u otvorenom pismu da se održavanje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, predviđeno za kolovoz, otkaže ili premjesti drugdje zbog virusa zike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, brazil