Sport

NJEMAČKA: Merkel obranila Boatenga od rasističkih komentara čelnika AfD-a

Izjavio kako ga većina Nijemaca ne bi htjela za susjeda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je najoštrije osudila izjave potpredsjednika desno-populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD) Alexandera Gaulanda, koji je za tamnoputog njemačkog nogometnog reprezentativca Jeromea Boatenga izjavio kako ga većina Nijemaca ne bi htjela za susjeda.


"Ovo je jedna vrlo podla i žalosna rečenica", poručila je Angela Merkel preko glasnogovornika njemačke vlade Steffena Seiberta.


Merkel je nadalje zaključila kako je sam Boateng, primijetivši kako je "žalosno da se tako nešto još može dogoditi", ispravno reagirao na ispad AfD-ovog političara.


Potpredsjednik desno-populističke AfD Alexander Gauland izjavio je u intervjuu dnevniku "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" od nedjelje kako smatra da Boatenga, koji je rođen u Berlinu, a otac mu je porijeklom iz Gane, većina Nijemaca ne želi u susjedstvu.

 

"Ljudi ga prihvaćaju kao uspješnog nogometaša, ali ga ne bi za susjeda", rekao je Gauland.

 

On je nakon toga pokušao relativizirati svoju izjavu, a od njega se ogradila i predsjednica AfD-a Frauke Petry.

 

Uvreda Boatenga je izazvala val podrške i izražavanja simpatija putem društvenih mreža i među navijačima. Na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici između Njemačke i Slovačke mogli su se vidjeti i transparenti s natpisom "Boateng, naš susjed".

 

"Ovo je pravi odgovor na Gaulandove i slične ispade", rekao je glasnogovornik vlade Seibert.

 

Prije tjedan dana AfD je već uvrijedio Boatenga i njemačkog reprezentativca turskog porijekla Ilkaya Guendogana, kada je jedan ogranak ove stranke preko društvenih mreža napao prehrambeni koncern Ferrero zbog objavljivanja izvanredne serije čokolada Kinder s fotografijama njemačkih reprezentativaca u dječjem uzrastu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RASIZAM, ANGELA MERKEL, Jerome Boateng, AFD