Hrvatska

PROSVJED: Pred MZOS-om 'šator braniteljica obrazovanja', evo što traže

Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, organizatorice malog prosvjetnog performansa, postavile su transparente na šator i tu prenoćile.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Pred zgradom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dvije su studentice u četvrtak podignule "šator braniteljica obrazovanja", prosvjedujući zbog neisplate stipendija na što već duže vrijeme upozoravaju mjerodavne koji "nemaju sluha", unatoč tomu što je riječ E kategorije za studente nezavidne ekonomske situacije.


 Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, organizatorice malog prosvjetnog performansa, postavile su transparente na šator i tu prenoćile. Smatraju da je prosvjed jedini način kako doći do stipendija, pa planiraju tu ostati, upozoravajući da neki dobitnici stipendije, unatoč obećanjima nadležnih, već šest mjeseci čekaju isplatu.


 Studentice tvrde kako nadležne institucije prebacuju odgovornost jedne na druge dok isplate nema, te najavljuju da će prosvjedovati sve dok Ministarstvo ne donese novi nacrt pravilnika o dodjeli stipendija. Jedna od začetnica prosvjeda Dorotea nije primateljica stipendije, ali prosvjeduje iz solidarnosti prema kolegicama i kolegama.


 "Smatram da smo braniteljice obrazovanja, planiramo prijaviti prosvjed ako nas se okupi više od 20 kako to zahtijeva zakon. Prosvjedujemo mirno jer čekati više ne možemo", poručila je.


 Studentice, kojima se se pridružila kolegica Patricija Biškup. ponavljaju kako ne planiraju otići jer imaju pravo prosvjedovati, a i žele okupiti još istomišljenika. Nakon postavljanja šatora, na Facebooku je krenula organizacija prosvjeda podrške, koji će se održati u petak u "pet do dvanaest" pod nazivom "Fešta ispred MZOS-a". Nekoliko minuta nakon što su podigli šator, policajci su ih legitimirali te pitali koja su udruga i tko ih je poslao.


 Studentice traže da se natječaj za stipendije uskladi s akademskom, a ne fiskalnom godinom, što je Ministarstvo već obećalo razmotriti. Iako je počela isplata stipendija, postupak provjere prigovora još nije završen. Studenti tvrde da im iz MZOS-a još nisu dalo konkretne odgovore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, studentice, mzos