Hrvatska

NOVAC: U gradsku blagajnu Splita 663 tisuće kuna od naplati kazni za parking

Uvodi se ljetno, produženo radno vrijeme prometnih redara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U posljednjih devet mjeseci u blagajnu Grada Splita "slilo" se nešto više od 663 tisuće kuna koje su prometni redari naplatili vozačima za krivo parkiranje, te je izdano ukupno 17.509 upozorenja i 9853 kazni za nesavjesne vozače.


 Split i uglavnom svi gradovi u Hrvatskoj, godinama je imao problem sa neodgovornim vozačima koji su svoje limene ljubimce ostavljali na brojnim nedozvoljenim mjestima i zbog svog komoditeta bez problema zagrađivali druga uredno parkirana vozila. Građani su bile sve više ljuti i gotovo svakodnevno grad pozivali na odgovornost zbog čega se prošle godine ustrojeno gradsko Prometno redarstvo u kojem se zaposlilo deset muškaraca koji rade u dvije smjene.


 Na terenu su opremljeni ručnim terminalima s ugrađenim GPS-om i ručnim printerima, a raspolažu i jednim vozilom te trima skuterima. U uredima rade na računalima jer se postupanja prometnih redara na terenu odmah bilježe u sustavu i iz ureda izriču naredbe za premještanje.


 Prometni redari su prošli osposobljavanje po propisanom nastavnom planu i programu u trajanju od 90 nastavnih sati raspoređenih u tri tjedna. Osposobljavanje je bilo organizirano i provedeno u Policijskoj akademiji u Zagrebu, a predavači su bili ovlaštene osobe Ravnateljstva policije.


 Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Špiro Cokarić za Hinu kaže kako je iznos novčanih kazni za nepropisno zaustavljanje i parkiranje određen Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, pa tako najviša kazna iznosi 700 kuna i određena je za nepropisno zauzimanje rezerviranog mjesta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom odnosno kada osoba bez znaka pristupačnosti na tom mjestu parkira svoje vozilo.


Uvodi se ljetno, produženo radno vrijeme prometnih redara


 Dodaje da se novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava za prekršaj onaj vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo na mjestu gdje je to znakom zabranjeno, a svi ostali prekršaji koji se počine suprotno odredbama Zakona po pitanju zaustavljanja i parkiranja kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Plaćanjem pola iznosa kazne u roku od tri dana smatra se da je kazna u cijelosti plaćena, ističe.


 "Radno vrijeme prometnih redara je od 6 ujutro do 21,30, a uskoro ćemo uvesti ljetno, produženo, radno vrijeme. Što se tiče organizacije posla prometni redari nisu zaduženi po gradskim kotarevima, već im se dnevno temeljem prioriteta određuju ophodne rute. Ovlašteni su za obavljanje poslova nadzora nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila, a tu ovlast ima i Prometna policija. Preuzeto je u potpunosti izdavanje naloga za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, ali ni tu ovlast nije izgubila Prometna policija. Postupanja se odvijaju prema prioritetima, a na svaku se prijavu odgovara", kaže za Hinu Cokarić.


 Ističe da je ukupno od početka rada zbog onemogućavanja izlaska s parkirnog mjesta ili onemogućavanja drugog vozila da se parkira, novčano kažnjeno 473 vozača, dok je upozoreno njih 734. U posljednjih mjesec dana upozorena su 42 vozača, a ispisano137 kazni.


 Prva tri mjeseca rada prometnih redara, koji su ustrojeni 1. lipnja 2015. godine, nisu kažnjavali već samo dijelili upozorenja jer im je, naglašava Cokarić, primarni cilj povećati sigurnost prometa, a ne naplata kazni. Tako je u 2015. naplaćeno više od 312 tisuća kuna, dok je u šest mjeseci ove godine naplaćeno više od 351 tisuću kuna.


 U početku rada zabilježeno je i nekoliko verbalnih prijetnji prometnim redarima, a prijetilo se i fizičkim obračunima, no to je shvaćeno kao proces prilagodbe građana na činjenicu da ih u poštivanju pravila kod parkiranja netko dodatno nadzire. Splitski prometni redari rade i vikendom u dvije smjene od 6 do 14, te od 13,30 do 21,30 sati, a građani ih mogu pozvati na broj 021 682 576 koji se preusmjerava direktno na dežurnog prometnog redara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parkiranje, gradska blagajna, split, kazne