Hrvatska

HSS: Krešo Beljak: Sporazum s Domoljubnom koalicijom izvan snage

'Središnja tijela HSS-a ocijenila su da se sporazum koji je potpisan jednostavno stavlja van snage zbog toga jer se određene programske smjernice koje su zacrtane u tim programima ne ostvaruju.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS) u subotu je u Molvama jednoglasno odlučio sve postojeće političke sporazume, uključujući onaj s Domoljubnom koalicijom, zbog nepoštivanja dogovorenih programskih sadržaja, staviti izvan snage, izjavio je Hini nakon sjednice predsjednik HSS-a Krešo Beljak.


Dodao je kako su istodobno pozvani dosadašnji koalicijski partneri iz Domoljubne koalicije na redefiniranje odnosa kako bi se pristupilo pregovorima oko eventualnog novog sporazuma.


 Beljak je istaknuo kako su u HSS-u stavili sporazume van snage, a ujedno pozvali dosadašnje partnere da sjednu i redefiniraju odnose i da krenu prema dogovoru oko eventualnog novog sporazuma.


"Središnja tijela HSS-a ocijenila su da se sporazum koji je potpisan jednostavno stavlja van snage zbog toga jer se određene programske smjernice koje su zacrtane u tim programima ne ostvaruju. Primjerice model dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima ide još uvijek po modelu bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, što je nedopustivo. Tu su i određene stvari što se tiču prodaje državne imovine, kao što je prodaja Končara, što je opet za HSS apsolutno nedopustivo", istaknuo je Beljak.  


Objasnio je da se radi o svim sporazumima koje je HSS potpisivao na državnoj razini. "Bilo ih je više, ja čak nisam kao predsjednik niti upoznat sa svima", rekao je. Dodao je kako je osim sporazuma s HDZ-om, odnosno Domoljubnom koalicijom, potpisan i sporazum s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem, Mostom.


"Sve ono što je potpisano sada je van snage i tražimo redefiniranje odnosa, odnosno pregovore oko eventualnog novog sporazuma", istaknuo je Beljak i dodao kako HSS ne može biti talac nekih stvari koje se događaju u državi niti birači od njih očekuju da šutke promatraju što se događa.


"HSS očekuje da Hrvatska krene naprijed, da prestanu političke krize, da dođe do bilo kakvog dogovora. Mi smo spremni sudjelovati, ne tražimo apsolutno za sebe ništa, ali isto tako ako do dogovora ne može doći, onda bi bilo najbolje da se ide na nove izbore. Mi ne zagovaramo izbore, smatramo da bi to bilo za Hrvatsku u ovom trenutku loše rješenje, ali ovo svakodnevno prepucavanje je još lošije", poručio je Beljak.


Na pitanje hoće li HSS i dalje ići s Domoljubnom koalicijom, ako bi došlo do novih izbora, Beljak je odgovorio da je to stvar budućih dogovora. Dodao je da će oni prvenstveno razgovarati sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerima, odnosno s Domoljubnom koalicijom. 


Rekao je da su u HSS-u spremni nastaviti suradnju sa strankama Domoljubne koalicije, oni su njihovi partneri, ali na način da se na HSS računa, a ne da budu "dizači ruku", jer to za HSS nije prihvatljivo. "Mi imamo biračko tijelo koje nas pita što se događa", objasnio je Beljak.


Na pitanje kako će dvojica zastupnika HSS-a glasati u Hrvatskom saboru vezano za povjerenje prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) Beljak je rekao da je njegovo osobno mišljenje da do toga glasovanja neće niti doći. A ako će doći, Beljak kaže da će oni glasovati sukladno odlukama stranke, odnosno sukladno određenim sporazumima za koje se nada da će ih postići. "Glasovat ćemo sukladno sporazumu, trebamo se dogovoriti", kaže Beljak. 


Očekuje da što prije dođe do tog novog sporazuma s Domoljubnom koalicijom. "Čim prije. Svima je u interesu da se što prije sjednemo i počnemo razgovarati", istaknuo je Beljak.      


HSS u Saboru ima dva zastupnika: Branka Hrga i Davora Vlaovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krešo beljak, domoljubna koalicija, hdz, hss