Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze pale zbog slabosti globalnog gospodarstva

Rast kineskog gospodarstva i dalje se usporava, kao i japanskog, dok je nešto bolja, premda ne puno, krvna slika gospodarstva eurozone.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 17.807 bodova, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 2.099 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,2 posto, na 4.942 boda.

 

Oprezno trgovanje posljedica je neočekivano slabih podataka s američkog tržišta rada, koji su potaknuli sumnje u vezi rasta gospodarstva i njegovu sposobnost da izdrži povećanje kamata.

 

U svibnju je u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mjesta, najmanje u posljednjih pet i pol godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

 

"Prvo je to bio šok. No, kasnije se tržište smirilo jer ne samo da je sada malo vjerojatno da će Fed povećati kamate u ljeti, nego možda po tom pitanju ništa neće poduzeti u cijeloj ovoj godini", kaže Mark Grant, direktor u tvrtki Hilltop Securities. Još prije koji dan smatralo se da postoje realni izgledi da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope u lipnju ili srpnju. No, nakon izvješća o zapošljavanju, te su špekulacije naglo splasnule.

 

Ulagači na tržištu novca sada smatraju da postoji samo 6 posto šansi da će Fed povećati kamate u lipnju, dok su prije izvješća o zapošljavanju davali više od 20 posto. Šanse za povećanje kamata u srpnju pale su, pak, na 33 posto, dok su još u četvrtak iznosile gotovo 60 posto.

 

I dok je zadržavanje cijene novca na niskim razinama pozitivna vijest za tržište dionica, loša je da američko gospodarstvo ne raste toliko brzo koliko se mislilo, a ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima situacija nije blistava.

 

Rast kineskog gospodarstva i dalje se usporava, kao i japanskog, dok je nešto bolja, premda ne puno, krvna slika gospodarstva eurozone.

 

Na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 6.209 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 posto, na 10.103 boda, a pariški CAC 2,1 posto, na 4.421 bod.

 

I na Tokijskoj su burzi cijene dionica prošloga tjedna pale, pa je Nikkei indeks oslabio 1,1 posto, na 16.642 boda.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, dionice, svjetske burze