Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Tko će biti kriv - Karamarko, Orešković ili Petrov?

Politička sudbina ni jedne osobe ne može i ne smije biti pred sudbinom Hrvatske. Hrvatska i njeni građani moraju i trebaju biti najvažniji. To se u ovom slučaju nije pokazalo.

Piše: Ivan Klarić

Politička drama kojoj smo svjedoci zadnjih tjedana, a koja je kulminirala pozivom premijera Tihomira Oreškovića Tomislavu Karamarku i Božu Petrovu da se povuku iz Vlade, a što je prouzrokovalo stav HDZ-a i Tomislava Karamarka da predsjednik Vlade više ne uživa njihovo povjerenje, što je automatski značilo i pad Vlade, koliko god neki tvrdili drugačije, nešto je čemu suvremena Hrvatska do sada nije svjedočila.


Raspad sustava, koji se dao naslutiti već na počecima Vlade Tihomira Oreškovića, kulminirao je u možda najnezgodnijem trenutku i za HDZ, i za Most. Prvima jer im rejting, odnosno podrška građana pada iz mjeseca u mjesec, pa tako u najnovijem Cro Demoskopu HDZ zaostaje za SDP-om, a drugima jer su baš počeli stopirati svoj pad popularnosti među, najblaže rečeno, ljutitim građanima. Iako, neki će reći da je ovaj nepopusljiv stav Mosta u slučaju Karamarko pozitivan za njih.


Kako god ova politička sapunica završila ona će se negativno odraziti ponajprije na HDZ. Premda će HDZ-ovci u neformalnim razgovorima, a Karamarko i javno, reći kako je suradnja s Mostom bila nemoguća jer se Most više ponašao kao oporba, a ne dio vladajuće koalicije, ostaje dojam da se sve ovo događa kako bi se Tomislava Karamarka spasilo opoziva u Saboru. I to glasači prepoznaju. Koliko god HDZ-ovci ovaj rasplet pravdali nemogućnošču suradnje s destruktivnim Mostom, činjenica je da se u totalni okršaj s Mostom i Oreškovićem krenulo onoga trenutka kada je postalo jasno da Karamarko, prema željama i Mosta i premijera mora otići. 


A za dobrobit Domovine Karamarko je, ako je već bio kamen spoticanja, trebao otići. Bio bi to možda i kraj jedne dugogodišnje karijere koja je obilovala i usponima i padovima, ali bi se Hrvatska spasila od ove katastrofalne političke situacije i vjerojatno novih izbora. A Karamarko bi tim časnim uzmakom i svojim djelom, a ne samo riječima, pokazao da je Domovina ispred bilo koga. Dakle, ako je opstojnost Vlade bila u pitanju zbog jedne osobe, ta se osoba, ma kako god se on zvao, trebala povući.

 

Favorizirali HDZ ili ne, bio nam simpatičan Most ili ne, vjerovali Oreškoviću ili ne, činjenica je da ovakvim raspletom Hrvatska gubi još najmanje jednu godinu. A jednu smo već izgubili. I koliko god Karamarko uvjeravao javnost da će ministri bez obzira na ovu situaciju raditi normalno svoj posao, to u stvarnosti ipak neće biti tako. Tko će odgovarati ako Hrvatska ne uspije odraditi još jednu prodaju eurobveznica? Tko će snositi odgovornost ako Hrvatska ne povuče sredstva iz EU fondova, premijer je spominjao cifru od čak milijardu eura? 


Tko će onda biti kriv - Karamarko, Orešković ili Petrov? 


Stvar je jasna, ako se već na počecima vidjelo da ne mogu surađivati, da Most stalno stopira sve što se da stopirati, kako kažu HDZ-ovci, onda su HDZ i Karamarko trebali stopirati tu agoniju, izaći iz Vlade i raspisati izbore. Ovako, agonija je trajala i trajala, sve dok u znak pitanja nije došao Tomislav Karamarko. 


Da sumiramo, sudbina ni jednog čovjeka ne može i ne smije biti pred sudbinom Hrvatske. Hrvatska i njeni građani moraju i trebaju biti najvažniji. To se u ovom slučaju, nažalost, nije pokazalo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, pad vlade, ivan klarić, hdz, most, vlada