Zagreb

USKOK: Ivica Lovrić i Josip Klemm optuženi zbog Šarićeva transfera

Trojica okrivljenika i jedna tvrtka optuženi su zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i pokušaja i poticaja na te zlouporabe te zbog trgovanja utjecajem.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Protiv pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, vlasnika zaštitarske tvrtke 'Klemm Security' Josipa Klemma i voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića Uskok je podigao optužnicu, tereteći ih za lihvarski ugovor u vezi transfera košarkaša Darija Šarića, te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.


Trojica okrivljenika i jedna tvrtka optuženi su zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i pokušaja i poticaja na te zlouporabe te zbog trgovanja utjecajem, objavio je Uskok u utorak na  svojim internetskim stranicama, ne otkrivajući njihova imena.


Lovrića, koji je bio predsjednik košarkaškog kluba Cibona i Klemma Uskok tereti da su se pokušali pribaviti veliku materijalnu dobit Klemmovoj tvrtki nakon što je Cibona s jednim igračem sklopila ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi Cibona imala pravo na odštetu od 1,2 milijuna eura.


Lovrić i Klemm su prema sumnjama Uskoka postupajući s namjerom stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti okrivljenoj tvrtki u prosincu 2012. sklopili ugovor o zajmu kojim su ugovorili da će ta tvrtka platiti Ciboni uplatiti 550 tisuća eura radi isplate odštete Hrvatskom košarkaškom savezu.


Cibona se timn ugovorom obvezala da će zajam s pripadajućom kamatom od 8 posto biti vraćen do 1. rujna 2014. te je, na traženje Klemma ugovoreno da će Cibona, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa odštete koji pripada KKC, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača isplatiti Klemmovom trgovačkom društvu, a što iznosi oko 227 tisuća eura.


Velika imovinska korist ipak nije ostvarena jer je Cibona odbila isplatiti navedeni iznos i pokrenula sudski postupak protiv Klemmove tvrtke radi smanjenja obveza na pravičan iznos.


Uskok sumnja i da je Lovrić od voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića, koji je od ranije pod istragom u aferi Agram, tražio da zaposli petero osoba iz Cibone, koji za ta radna mjesta nisu imali uvjete, a i plaćao ih je Holding.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dario šarić, cibona, josip klemm, ivica lovrić