Hrvatska

KREŠO BELJAK: 'Ne dođe li idućih dana do dogovora izbori su jedino rješenje'

'Ova otvorena borba ne može biti dobra za Hrvatsku, jer se ništa ne radi.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u utorak kako je aktualna kriza vlasti dovela do otvorene borbe koja šteti Hrvatskoj, jer je zbog nečijih interesa, ne samo pojedinačnih nego i cijelih stranaka i pokreta na grub način iznevjerena volja birača, zbog čega smatra kako su, ne dođe li u idućim danima do nekakvog dogovora, novi izbori jedino rješenje.


 "Očito je da je na jedan vrlo grub način iznevjerena volja birača na izborima i u ovom trenutku, ako do nekakvog dogovora u roku od nekoliko dana ne dođe, jedino rješenje su novi izbori. To je, dakle, posve očito", rekao je Beljak za Hinu.


 Istaknuo je da će se HSS vrlo skoro konzultirati na svojim stranačkim tijelima i donijeti zaključke, a konzultirat će se i s drugim strankama s kojima su u kontaktu kako bi vidjeli što je najbolje u ovom trenutku za Hrvatsku. Također, vidjet će i mogu li se usuglasiti zajednička stajališta nekoliko stranaka hrvatskog političkog centra.


Ova otvorena borba ne može biti dobra za Hrvatsku, jer se ništa ne radi


 Na pitanje je li kontaktirao s prvim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Beljak je rekao da su u kontaktu sa svim strankama. Međutim, dodaje, da bi se počelo nešto raditi potreban je određeni konsenzus oko ključnih stvari u društvu, "a očito nikakvog konsenzusa tu ne može biti, čak niti oko toga tko će predstavljati Vladu", dakle, nema konsenzusa između premijera i oba zamjenika. Na djelu je, kaže, "jedna otvorena borba koja nikako ne može biti dobra za Hrvatsku jer se ništa ne radi".


 "To je osnovni problem. Dakle, nekih kontakata koji bi išli u smjeru smirivanja situacije, odnosno konstruktivnog rješenja, pokušaja konstruktivnog rješavanja problema, nije bilo".


 Podsjetio je kako je Sporazum HSS-a s Domoljubnom koalicijom izvan snage. "Ali, ukoliko će netko računati s pomoći HSS-a, odnosno ako ćemo se naći na programskim osnovama oko programa koji HSS ima i koji se odnosi isključivo na poboljšanje situacije u državi, na određene korake naprijed, onda ćemo razgovarati. A ukoliko ne, HSS je autonomna stranka i mi nećemo nikoga sigurno pitati za mišljenje niti to namjeravamo", naglasio je Beljak. 


HSS će svoja stajališta pokušati uskladiti s partnerima, ako ne, onda s nekim drugim 


 Dodao je kako HSS ima svoja stajališta te će ih pokušati uskladiti prije svega s dosadašnjim partnerima u Domoljubnoj koaliciji, "a ukoliko neće ići, onda s nekim drugim". 


 Na pitanje kako će HSS glasovati u Saboru vezano za prijedlog SDP-a o iskazivanju nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku te za današnji HDZ-ov prijedlog o iskazivanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, Beljak je rekao da će u HSS-u, prije nego što dođe do bilo kojeg glasovanja, održati sjednicu stranačkih tijela i raspraviti odgovore na pitanje zašto nekoga podržati ili ne. "To je osnovno pitanje - zbog čega bi podržavali nekoga i je li taj netko uopće traži HSS-ovu podršku", istaknuo je Beljak. 


 Upitan znači li to da se u HSS-u još nisu odredili kako će o tome glasovati u Saboru, Beljak je rekao da su u politici stvari vrlo jasne i da bi za nešto glasovali netko mora biti uvjerljiv da je to dobro. "Nas nitko nije niti pokušavao uvjeriti za neke stvari da su dobre. Tako da ne možemo imati stajalište i nekoga na slijepo podržavati. To se sigurno neće dogoditi i mi sigurno nećemo sudjelovati u tome, a uostalom to je jedan od razloga zbog kojih smo išli u stavljanje svih sporazuma van snage", rekao je predsjednik HSS-a. 


 Najavio je da će do kraja ovoga tjedna u HSS-u održati sjednicu Predsjedništva, na kojoj će donijeti odluku kako će se prema tome postaviti. A do tada, kaže, "vjerojatno će se još puno toga dogoditi, ali nažalost očito ništa dobroga".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hss, krešo beljak, vlada