Hrvatska

BANSKI DVORI: Novinar: Imate li vi legitimitet za donošenje odluka? Orešković: Ne vidim gdje je problem

Premijer i Panenić pohvalili se novom investicijom.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković nazočili su potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, prenosi N1.


Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-02 potpisali su ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnici INA-e Želimir Šikonja i Lilit Cota, a ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-04, istražni prostor SA-08, istražni prostor SA-09 i istražni prostor SA-10 ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnik Vermiliona Bryan Sralla.


Ulaganje od pola milijarde kuna

"Pozdravljam naše drage investitore iz Kanade i iz Ine. Potpisali smo ugovore kojima smo osigurali pola milijarde kuna novih ulaganja", kazao je premijer Orešković na početku te je pozvao ministra Panenića da se obrati javnosti.


"Vjerujem da će i lokalna ekonomija u Slavoniji zbog ovih ugovora naći svoj interes. U srpnju se nadam i novima natječajima', kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekavši kako se nada novoj milijardi kuna na novim natječajima. ''Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ovo je bitno jer pokazuje da se stvara pozotivna investicijska klima'', dodao je.


Nakon službenog dijela počela su novinarska pitanja:


Premijeru, imate li vi pravo potpisivati ugovore sa stranim investitorima u ovakvoj političkoj situaciji u Hrvatskoj? Imate li vi legitimitet za to?


'Jasno je da možemo pojačati investicije, to nije nikakav problem', odgovorio je premijer. 'Investicije dolaze, iskoristili smo institucije, što god smo radili najbolje je za hrvatske interese'.


Je li se odustalo od eksploatacije na Jadranu?


'Istraživanje nafte u Jadranu nije priohvatljivo i to se neće dogoditi', odgovorio je Panenić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav panenić, investicija, ina, vlada, nafta, tihomir orešković