Zagreb

MILAN BANDIĆ: Čestitka Gradonačelnika u povodu Dana antifašističke borbe

Dugujemo im zahvalnost i sjećanje na njihovu veliku žrtvu.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u utorak čestitku građankama i građanima Zagreba u povodu 22. lipnja - Dana antifašističke borbe.

 

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, čestitam vam 22. lipnja, Dan antifašističke borbe!

 

Velika svjetska tragedija iz prve polovice 20. stoljeća, koja je i na našim prostorima ostavila teške posljedice i izazvala velike patnje, opomena je svim generacijama da se demokratsko društvo u kojem se čovjek, bez obzira na naciju, vjeru i boju kože, osjeća kao istinsko ljudsko biće, može graditi samo na vrijednostima kao što su sloboda, mir, ravnopravnost, pluralizam  i tolerancija.

 

Zato je antifašizam, kao dio svjetskog i europskog povijesnog naslijeđa, ugrađen u temelje modernih demokratskih društava te je svoje mjesto našao i u našem ustavu.

 

Onima koji su u mračnoj epizodi svjetske povijesti stali u obranu slobode i demokratskih načela dugujemo zahvalnost i sjećanje na njihovu veliku žrtvu.

 

Dužni smo također, zbog nas samih ali i naraštaja koji dolaze, biti predani zagovornici univerzalnih ljudskih vrijednosti, a budućnost moramo graditi na načelima solidarnosti, pravednosti, tolerancije i poštivanju ljudskih prava, te inzistirati na dostojanstvu svakog čovjeka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradonačelnik, milan bandić