Svijet

REZOLUCIJA: Europski parlament pozvao London da što prije pokrene razdruživanje

Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski parlament je u utorak  u rezoluciji usvojenoj na izvanrednoj sjednici pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanja, ali i upozorio da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a europski projekt obnoviti.


Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Pregovori o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a moraju započeti odmah nakon priopćenja službene obavijesti o namjeri koja se mora odmah poslati kako bi se uklonila neizvjesnost koja može biti štetna za sve i zaštitila cjelovitost Unije, ističe se u rezoluciji usvojenoj na sjednici posvećenoj posljedicama referenduma održanog u četvrtak u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Europski parlament je stoga pozvao premijera Ujedinjene Kraljevine da o ishodu referenduma obavijesti Europsko vijeće koje će se sastati 28. i 29. lipnja, i tako pokrene postupak povlačenja iz Unije.


Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71. 


Eurozastupnici u rezoluciju su istaknuli i potrebu reformiranja Unije kako bi se približila očekivanjima građana.


U rezoluciji se upozorava da "trenutačni izazovi iziskuju duboko promišljanje o budućnosti EU-a" te je potrebno reformirati Uniju  kako bi se učinila "boljom i demokratičnijom".


U raspravi na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu sudjelovali su i predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker i predstavnica Europskog vijeća i nizozemskog Predsjedništva Jeanine Hennis-Plasschaert.


Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i pozvao London da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a.


Izlaganje eurozastupnika i čelnika britanske stranke UKIP koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, Nigela Faragea europarlamentarci više su puta popratili glasnim negodovanjem dok je poziv škotskog eurozastupnika Alyna Smitha da EU "ne ostavi Škotsku na cjedilu" pozdravljen snažnim pljeskom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, velika britanija, brexit, Europski parlament