Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: U čijem su interesu izbori?

Ako je završila agonija Vlade ne znači da je završila agonija građana.

Piše: Damir Gašparović

Nakon polugodišnjeg mučenja završila je neuspješna agonija hrvatske Vlade koja zapravo nije niti počela djelovati, koju su od prvog dana pratili skandali i koja se nije bavila ničim doli sama sobom. Međutim, ako je završila agonija Vlade ne znači da je završila agonija građana koji sve te nedorečenosti i nesposobnosti i dalje moraju trpiti. Činjenica da ćemo početkom rujna izlaskom na izbore moći nešto promijenti mala je utjeha, jer je pitanje hoćemo li išta promijeniti i  kako uopće nešto promijeniti u državi u kojoj mogućnost izbora u stvari ne postoji.


Valja se podsjetiti kako se uopće dogodilo da je HDZ  dobio izbore krajem prošle godine.  Dobio ih je  nakon tri i pol godine nerada i neefikasnosti SDP-ove Vlade koja se trgnula i probudila tek kada je zbog blizine izbora savjetnik vodstva stranke postao Alex Brown te ih gotovo doveo do pobjede. Nevjerojatno je da se SDP uopće doveo u takvu situaciju jer je u četiri godine  imao sve adute u svojim rukama. Hrvatska je ušla u Europsku Uniju, europski fondovi su postali potpuno dostupni, Hrvatska je na papiru kao članica NATO-a i Unije postala poželjna zemlja za strana ulaganja.. A ta ista ulaganja su nakon toga pala na  najnižu razinu u dvadeset petogodišnjoj hrvatskoj povijesti. Uz socijalnu krizu i krizu nezaposlenosti, SDP je tek na kraju mandata na pristojan način riješio pitanje kredita u švicarskim francima, no ništa nije učinio za blokirane, ovršene, nezaposlene. A to se od socijaldemokrata opravdano očekivalo.


I HDZ je na valu takve neefikasnoti došao u poziciji izbornog pobjednika. No pri tome je bio tako loše vođen od strane Tomislava Karamarka jer bi u suprotnom slučaju ostvario pobjedu sa 10% prednošću. Uz to, Karamarko si je za političke saveznike uzeo minorne ultra desne stranke koje su narušile legitimitet HDZ-a kao stranke desnog centra, uplašile dobar  dio građana a samom HDZ-u nisu donijeli ništa osim njegovog pretvaranja u istu takvu ultra desnu stranku što on po svom utemeljenju, vokaciji i tradiciji nije. Takva situacija s dvije velike i neefikasne stranke, uz očito  nečiju jaku financijsku i operativnu potporu iznjedrila je nešto što ne možemo nazvati strankom  već interesnom udrugom – Most. Most je izgubljeno vrludajući i ucjenjujući izgubio trećinu svojih saborskih zastupnika, Hrvatskoj nije donio ništa dobro niti korisno ali je na kraju opravdano kumovao rušenju Vlade. Jer se svih sedam mjeseci natezanja vodila žestoka borba za kontrolu nad policijom i tajnim službama. Očito je da su te službe za neke bile poluge moći i sredstvo ucjene političkih protivnika.


Osim Mosta jedini dobitnik ali i gubitnik prošlih parlamentarnih izbora bio je Živi zid jer je sa sto tisuća osvojenih glasova jedva dobio jedan mandat u Hrvatskom saboru.  Uz to su sami zadnjih mjeseci pokazali kako je lako sagorejti na sirenskom zovu moći i vlasti. Umjesto da sedam mjeseci iskoriste za zakonsko reguliranje „zaštite jedinog doma“ i problema ovrha oni ne samo da nisu učinili ništa već su održali očito više od jedne nelegalne izborne skupštine o čemu će morati presuditi Ministarstvo uprave.


No, postoji jedan veliki i potencijalno opasan dobitnik duboke parlamentarne krize i iščekivanja novih izbora. To je Tim Orešković.


Iako se činilo da je razočaravajuće kada u hrvatskom parlamentu više od 120 zastupnika glasa protiv vas, utješno je da vlast u vašim rukama ostaje još najmanje četiri mjeseca!  Naime, ako će izbori biti negdje blizu sredine rujna, a hoće, te da će se sigurno na nekim izbornim mjesima morati i ponavljati, da je nakon toga zakonski rok za sazivanje Hrvatskog sabora 30 dana i da je pitanje koji rok je potreban da se dobije novi mandatar a potom i Vlada, ne bi bilo iznenađujuće da Tim Orešković na čelu hrvatske Vlade dočeka mjesec studeni.


Pri tome neće baš biti previše ograničavajući faktor pitanje „što može tehnička Vlada“? Tehnička Vlada naime može sve ono što joj nije izrijekom zabranjeno! A zanimljivo je da je u stvari najuspješnija sjednica Vlade održana NAKON raspuštanja parlamenta i na toj sjednici je apsolvirana 41 točka dnevnog reda.


Tek ćemo vidjeti što se sve može učiniti, kako će djelovati DUDI i ostale agencije i neće li ipak dobrim djelom biti relaizirana najava Tima Oreškovića s početka mandata da se ima za prodati još 30 milijardi eura vrijedne državne imovine. Pa ako taj posao „uspješno“ obavi do studenog slobodno se može vratiti u Kanadu svojim nalogodavcima.


No, vrijedi pratiti kako će na to reagirati i SDP i HDZ, da se ne bi stekao dojam da su mu dogovorno, namjerno i svjesno prepustili da obavi taj (prljavi) posao a pozivamo i sve hrvatske institute i slobodne stručnjake da pomno prate sve sjednice „tehničke“ Vlade i na vrijeme  alarmiraju javnost ako im se bilo što učini sumnjivim kako se nešto neželjeno i nepopravljivo ipak nekim slučajem ne bi dogodilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, damir gašparović, izbori