Svijet

BAGDAD: U samoubilačkom napadu IS-a na Bagdad 75 mrtvih

Napad autobombom pogodio je trgovačku četvrt Karada kamo brojni stanovnici odlaze u kupnju prije proslave kojom se obilježava završetak ramazana...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najmanje 75 osoba je ubijeno u nedjelju u samoubilačkom napadu u Bagdadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, što je najgora bilanca samo jednog napada u glavnom gradu Iraka ove godine, javila je agencija France Presse.

 

Napad autobombom pogodio je trgovačku četvrt Karada kamo brojni stanovnici odlaze u kupnju prije proslave kojom se obilježava završetak ramazana, predviđen za početak sljedećeg tjedna. Po medicinskim izvorima i sigurnosnim dužnosnicima, najmanje 75 osoba ubijeno je a više od 130 ranjeno u napadu u kojem je počinjena velika materijalna šteta. Svjetske agencije različito izvještavaju o broju stradalih pa tako njemačka agencija dpa, pozivajući se na policijske izvore, javlja o 60 poginulih i 100 ranjenih.

 

U priopćenju koje je prenio američki centar za nadzor džihadističkih stranica SITE, IS je objavio da je jedan od njegovih samoubojica aktivirao autobombu blizu okupljenih šijita. Islamska država šijite smatra hereticima. Agencija dpa navodi kako nije bilo moguće provjeriti priopćenje. Do napada dolazi tjedan dana nakon što je IS nakon višetjedne ofenzive izgubio svoje uporište u Faludži, koja je 26. lipnja pala u ruke provladinih postrojbi uz podršku međunarodne koalicije. Napad pokazuje da ta ekstremistička skupina još uvijek uspijeva, usprkos porazima, izvoditi krvave udare.

 

Prethodni veliki napad IS-a u Bagdadu izveden je 17. svibnja. Radilo se o dvostrukom atentatu na dvije četvrti u kojem je bilo gotovo 50 mrtvih te više od 100 ranjenih. Premijer Haider al-Abadi posjetio je mjesto napada, no brzo ga je napustio praćen izrazima ljutnje lokalnih stanovnika, javio je neovisni portal Alsumaria.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irak, isil, bomba