Hrvatska

UDRUGA: Eko Stožer: Mostov Plan gospodarenja otpadom puno je bolji od SDP-ovog

Novi plan gospodarenja otpada čistiji, zdraviji i jeftiniji od starog.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina u potpunosti podržava novi prijedlog plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. koji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo na javnu raspravu i ističe da će po tom planu, osim što štiti okoliš i ne ugrožava zdravlje građana, zbrinjavanje otpada biti znatno jeftinije od predviđenih županijskih centara koji se temelje na staroj tehnologiji miješanog otpada.

 

Izračuni troškova Županijskog centra Kaštijun kod Pule, koji je jedan od prvih centara po tehnologiji miješanog otpada, potvrđuju poskupljenje zbrinjavanja smeća od 3 do 5 puta, upozoravaju iz Udruge.

 

Odvoz otpada naplaćivat će se po količini, a odvojeno sakupljanje će se financirati iz naknade za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, kaže se u priopćenju i ističe da to u konačnici znači i zadržavanje cijene zbrinjavanja otpada za građane na postojećoj razini ili neznatno poskupljenje, nasuprot geometrijskom rastu cijena u sustavu tehnološki zastarjelih centara za obradu miješanog smeća.

 

Ne provedemo li mjere koje su ugrađene u novi Plan gospodarenja otpadom, nećemo dostići razinu od 50 posto odvojenog prikupljanja na što se Hrvatska obavezala, a što nas može nas vrlo skupo koštati, ističe se i napominje da je Hrvatska zbog "indolencije nekompetentnog bivšeg ministra"pveć propustila iskoristiti dio sredstava iz EU fondova namijenjenih sektoru gospodarenja otpadom, a prijete joj i visoke novčane kazne ako se po hitnoj proceduri ne usvoji novi Plan gospodarenja otpadom usklađen s EU direktivama o kružnom gospodarstvu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OTPAD, EKOLOGIJA