Tvrtke

BROJKE: Na hrvatskim autocestama prvog srpanjskog vikenda više vozila

Najviše je vozila uobičajeno bilo na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC), 468,5 tisuća ili 9,8 posto više.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koncesionari autocesta u Hrvatskoj u prvom su srpanjskom vikendu zabilježili veći promet vozila nego u usporedivom prošlogodišnjem vikendu, a najviše je vozila uobičajeno bilo na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC), 468,5 tisuća ili 9,8 posto više, doznaje se u ponedjeljak iz tvrtki-koncesionara.


Prema informacijama iz HAC-a, na autocestama u njihovoj nadležnosti porast prometa (broja) vozila u prvom srpanjskom vikendu, od 1. do 3. srpnja ove godine, pratio je i porast naplaćene cestarine.


Ukupno su proteklog vikenda, kako kažu, naplatili cestarine u iznosu od gotovo 23 milijuna kuna (bez PDV-a), što je porast za 10,7 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.


Porast su zabilježili i u tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) iz koje iznose da su na autocestama u njihovoj nadležnosti te objektu s naplatom cestarine, na mostu Krk, proteklog vikenda zabilježili promet nešto više od 255 tisuća vozila.


To je u odnosu na njihove podatke za isti vikend prošle godine porast broja vozila za 5,1 posto, a nešto veći porast od gotovo 8 posto proteklog su vikenda ostvarili s naplaćenih 11,13 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a).


Prema podacima koncesionara Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) i na toj je autocesti prvi srpanjski vikend bilo više vozila nego u usporedivom lanjskom vikendu.


U sva tri dana vikenda, od 1. do 3. srpnja ove godine, zabilježili su naime ukupno gotovo 97 tisuća vozila, što je po njihovim usporedbama gotovo 7 posto više nego prvog srpanjskog vikenda prošle godine.


Podatke o prometu tijekom proteklog vikendu danas do 17 sati nisu dostavili jedino iz tvrtke Bina-Istra, koncesionara Istarskog ipsilona. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

promet, arz, hac, autoceste, zarada