Mojbiz

VLADA: Hrvatska dobila upozorenje EK zbog konverzije kredita

'Zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska je dobila pismo službene obavijesti kojim ju je Europska komisija (EK) upozorila zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure držeći da je njime prekršeno pravo EU, priopćeno je u petak iz vlade nakon što je EK potvrdila da je Hrvatskoj poslala pismo upozorenja. 


Europska komisija u petak je potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.


"Republika Hrvatska je zaprimila pismo službene obavijesti kojim su nas službe Europske komisije obavijestile kako smatraju da je donesenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije", priopćeno je u petak iz vlade.


O daljnjim koracima Europske unije i Hrvatske vezanim za ovo pitanje javnost će biti pravovremeno obaviještena, stoji u priopćenju vlade, te se dodaje da će "ova vlada učiniti sve kako bi spriječila moguće negativne posljedice, a sukladno trenutnim ustavnim ovlastima".


Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom odgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, tj. šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema zadovoljavajućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krediti, franak, europska komisija, konverzija