Hrvatska

KOALICIJA: Evo što je Milanović dogovorio s partnerima, u SDP-u demantiraju Jamba

'Tvrdnje HSS-ova Stipe Gabrića da su toj stranci obećane stotine fotelja daleko od istine.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedništvo SDP-a će u subotu ujutro odlučiti o zajedničkom izlasku na izbore s HNS-om, HSS-om i HSU-om, što bi istoga dana trebao potvrditi i Glavni odbor stranke, doznaje se u SDP-u.


U stranci neslužbeno potvrđuju da su ključni momenti budućega koalicijskog sporazuma dogovoreni, kao i mjesta na zajedničkim izbornim listama za parlamentarne izbore u rujnu.


Po tom bi dogovoru HNS trebao dobiti dobiti sedam, HSS pet, a HSU dva izgledna mjesta za ulazak u Sabor.


Kad je riječ o resorima koje bi pojedine stranke trebale dobiti u budućoj vladi uspiju li osvojiti vlast, u SDP-u tvrde da detaljan dogovor još uvijek nije postignut, a ističu kako su tvrdnje HSS-ova Stipe Gabrića da su toj stranci obećane "stotine fotelja" daleko od istine.


Postoji mogućnost da jedno izgledno mjesto dobiju i Hrvatski laburisti, no SDP na toj poziciji vidi isključivo bivšu predsjednicu stranke Nansi Tireli, koja bi se kandidirala u VIII. izbornoj jedinici.


Novog čelnika Laburista Tomislava Končevskog ne žele na listi, a zamjeraju mu što su Laburisti nakon promjene vodstva u Saboru istupali bez koordinacije s drugim strankama bivše koalicije Hrvatska raste. Kap koja je prelila čašu bilo je glasovanje protiv prijedloga opoziva vlade Tihomira Oreškovića, o čemu Laburisti također nisu razgovarali sa SDP-om, tumače u toj stranci.


Osim odluke o koaliranju, Glavni odbor SDP-a trebao bi odlučiti i o prijedlogu Predsjedništva da se raspuste stranački ogranci u Splitu, Grubišnom Polju, Poreču, Dugom Selu, Gračacu, Ražancu i Višnjanu.


Utvrdit će program i strategiju stranke za predstojeće parlamentarne izbore te imenovati izborni stožer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNS, HSS, SDP, zoran milanović