Zagreb

ZAGREB: Ured za zdravstvo: U ponedjeljak velika opasnost od toplinskog udara

Izbjegavati izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo upozorio je u ponedjeljak Zagrepčane kako je u idućih nekoliko dana umjerena do velika opasnost od toplinskog udara, pri čemu je velika opasnost za zagrebačku regiju najavljena upravo za današnji dan.


 U Gradskom uredu napominju kako je, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u slijedećim danima potreban poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u Splitskom, Riječkom i Dubrovačkom klimatskom području gdje nastupa umjerena, velika te vrlo velika opasnost od toplinskog vala na zdravlje ljudi.


 Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode. 


 Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može, pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila, izazvati i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.


 U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je, ističu u Gradskom uredu za zdravstvo, izbjegavati izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine (vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola) nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću (sunčane naočale, šešir), smanjiti fizički napor, držati se hlada (rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom). Starije građane i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati bez nadzora na suncu, a potrebno je jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).


 Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina/.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrućine, toplinski udar, zagreb