Mojbiz

PROGNOZA: HNB podigao procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na 2,3 posto

Inače, u prosincu prošle godine središnja je banka procjenjivala da će gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 1,8 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska narodna banka (HNB) podigla je procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini sa 1,8 posto na 2,3 posto, a u idućoj očekuje ubrzanje rasta realnog BDP-a na 2,5 posto, objavili su u srijedu iz središnje banke u priopćenju o sjednici Savjeta HNB-a. 


Inače, u prosincu prošle godine središnja je banka procjenjivala da će gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 1,8 posto. 


"U raspravi o gospodarskim kretanjima Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. godini nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, uz očekivanu godišnju stopu realnog rasta BDP-a od 2,3 posto", navodi se u priopćenju s današnje sjednice Savjeta na kojoj su razmotreni najnoviji gospodarski i novčani pokazatelji te usvojena projekcija monetarne politike za razdoblje do 2019. godine. 


U hrvatskoj središnjoj banci očekuju da bi najveći doprinos gospodarskom rastu i ove bi godine mogla dati inozemna potražnja, no očekuju i porast svih elemenata domaće potražnje. Pritom bi, dodaju, rast osobne potrošnje mogao biti veći nego prošle godine, zahvaljujući bržem rastu zaposlenosti i realnih bruto plaća.


"Pozitivna kretanja trebala bi se nastaviti i u 2017. kada bi očekivani rast realnog BDP-a mogao ubrzati na 2,5 posto", ističu iz HNB-a. 


Oporavak gospodarstva događa se u uvjetima još uvijek prisutnog pada indeksa potrošačkih cijena koji bi u 2016., zbog pada cijena energenata, mogao iznositi 0,9 posto, dok se u 2017. očekuje porast cijena od 1,2 posto. Višak tekućeg i kapitalnog računa platne bilance bi se mogao smanjiti. Nastavljaju se i povoljna fiskalna kretanja, naglašavaju iz središnje banke.


"Uz održavanje stabilnosti tečaja, HNB će i dalje voditi ekspanzivnu monetarnu politiku koja je dodatno osnažena strukturnim repo operacijama. Takva orijentacija pridonosi povoljnim uvjetima financiranja za sve domaće sektore, a prati je i blagi oporavak domaćeg kreditiranja", ističe se u priopćenju.


Iz HNB-a navode i kako je izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima blago smanjena zbog oporavka i ubrzanja gospodarske aktivnosti te očekivanog nastavka procesa fiskalne prilagodbe. Nadalje, kratkoročna kretanja upućuju na smanjenje ranjivosti privatnog nefinancijskog sektora te zadržavanje povoljnih uvjeta financiranja na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima.


"Unatoč tome, strukturne ranjivosti u vidu relativno visokog javnog i inozemnog duga i dalje ostaju značajna prijetnja za financijsku stabilnost, posebno u slučaju znatnijeg rasta kamatnih stopa, odnosno nesklonosti prema riziku na međunarodnom tržištu", poručuju iz središnje banke.


Savjet HNB-a na današnjoj se sjednici suglasio s prijedlogom nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. Novi član uprave Banke Kovanica d.d. Varaždin postaje Ivan Mužić. Član uprave Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka i nadalje će biti Borislav Centner, a novi član uprave banke Vaba d.d. Varaždin postat će Petar Rajković.


Savjet Hrvatske narodne banke izdao je i odobrenje za pripajanje BKS Bank d.d., Rijeka, austrijskoj kreditnoj instituciji BKS Bank AG, Klagenfurt, što će biti prvo prekogranično pripajanje hrvatske banke stranom vlasniku, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, hrvatska, hnb