Scena

SPLIT: Ultra partijaneri preplavili Split i Poljud, očekuje ih se 150 tisuća

Nastupiti će više od 160 DJ- eva.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Opening Partyjem u Giraffe Palm Beach Houseu u neposrednoj blizini stadiona Poljud u četvrtak navečer je nastupima UMEKA, Marka Knighta, Dosema i UNERA otvoren 4. po redu ULTRA Europe festival koji će se sve do 17. srpnja održavati na stadionu Poljud gdje će pred 150 tisuća posjetitelja iz 143 zemlje svijeta na čak četiri pozornice nastupiti više od 160 DJ- eva.


Na sinoćnjem partyju je bilo više od dvije tisuće posjetitelja koji su zajedno uživali u kvalitetnom elektronskom zvuku i vrhunskim ritmovima do ranih jutarnjih sati. Zabava se nastavila danas kada su već oko 16 sati otvoreni svi ulazi na stadionu, a ljubitelje elektronske glazbe večeras će među ostalima zabavljati nastupi: Armina Van Buurena, Solomuna, Alessa i Above &amp, Beyonda. Sljedeća dva dana na Poljudu će još nastupati Carlcox, David Guetta, Marco Carola, DJ Snake, Adam Beyer, Afrojack, Nero, Deadmau5, Martin Garrix i mnogi drugi.


Organizatori Ultra Europe festivala su potvrdili kako je više od 60 posto posjetitelja u Split stiglo s drugih kontinenata, konkretno iz Azije, Amerike i Australije, a među Europljanima je najviše Nijemaca, Francuza i Engleza. Među posjetiteljima je po trenutnim podacima više onih iz Hrvatske i regije nego prethodnih godina. Grad su partijaneri počeli puniti već od ponedjeljka kada su počeli pristizati sa svih strana svijeta avionima, željeznicama, autobusima, brodovima i osobnim automobilima. Mate Melvan iz splitske Zračne luke za Hinu je izjavio da su posjetitelji Ultra Europe festivala, ali i izvođači, avionima počeli pristizati početkom tjedna, te da ih očekuje zaista prometan vikend.


"Imat ćemo prilično rekordan vikend. Očekujemo da će ovaj tjedan u ukupno 600 letova u našu zračnu luku doći 90 tisuća putnika. Zbog Ultre je sletjelo i pedesetak privatnih zrakoplova u kojima su većinom bili izvođači i gosti, ali i posjetitelji. Konkretno danas je na našu pistu u Resniku sletjelo gotovo 60 posto velikih aviona koji su stigli izvan Europske unije. U Split se dolazi iz gotovo svih krajeva svijeta. Naše je očekivanje da ćemo imati rekordan srpanj u kojem se nadamo ukupnom broju od pola milijuna putnika, a možda ga čak i prijeđemo", kazao je Hini Melvan.


Splitska policija, Hitna pomoć i ostale gradske žurne službe do popodne nisu imale ozbiljnijeg posla sa partijanerima, tek poneki izdvojeni incident, najviše zbog alkoholiziranosti.


Iako se tijekom ranog popodneva gradom proširila informacija da je policija uhitila dva muškarca arapskog podrijetla s eksplozivom Ministar unutarnjih poslova u tehničkoj Vladi Vlaho Orepić to je medijima demantirao. Kazao je da je na dnevnoj bazi u svakom trenutku na neposrednom osiguranju angažirano oko 850 ljudi, te da tome još treba pridodati redovite službe. Potvrdio je da ne postoje iskazane prijetnje ili nešto što bi moglo sigurnosno ugroziti održavanje Ultre."Nikakvih prijetnji do sada nije bilo. U ovom trenutku i do ovog trenutka uistinu nemamo nikakvih ozbiljnijih iskazanih prijetnji ili nešto što bi moglo sigurnosno ugroziti događaj", rekao je Orepić za Radio Dalmaciju.


Splitsko-makarska nadbiskupija obavijestila je učesnike Ultre da su im otvorili vrata crkava za molitvu i sakrament pomirenja, te da će biti otvorena srca prisutni među njima kako bi svjedočili kršćansku nadu. Ultra Europe festival se iz Splita u ponedjeljak "seli" na Brač, potom na Hvar da bi naposljetku sve završilo u srijedu u Visu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, ultra europe, poljud