Burze

TRŽIŠTA: Nada u poticajne gospodarske mjere podržava rast burzi

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 2 posto, na 18.516 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.161 bod, a toliko je osvojio i Nasdaq indeks dosegnuvši 5.029 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne mjere najvećih središnjih banaka u svijetu.


Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 2 posto, na 18.516 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.161 bod, a toliko je osvojio i Nasdaq indeks dosegnuvši 5.029 bodova.


Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su prošloga tjedna najviše razine u povijesti jer niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nakon usporavanja u prvom tromjesečju.


Uz to, u dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća većina kompanija i banaka izvijestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.


Sada u novoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju pale za 4,7 posto, dok su tjedan dana prije očekivali pad za 5 posto.


"Kada ulazite u sezonu kvartalnih rezultata s negativnim očekivanjima, to nije loše jer svako pozitivno iznenađenje potiče rast cijena dionica", kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.


Ipak, najveću podršku tržštima predstavlja nada ulagača da će vodeće središnje banke u svijetu – od kineske i japanske do europske i britanske – uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast gospodarstava.


Doduše, britanska središnja banka to nije učinila prošloga tjedna, premda se očekivalo da će smanjiti ključne kamate kako bi podržala gospodarstvo nakon odluke o 'Brexitu'. No, poručila je da bi to mogla učiniti u kolovozu.


Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je isti rast kao i u prethodnom tromjesečju i brži u odnosu na 6,6 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.


Stabilizacija rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon višegodišnjeg usporavanja, zahvaljuje se pojačanoj državnoj potrošnji i drugim poticajnim mjerama monetarnih i fiskalnih vlasti.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 6.669 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,5 posto, na 10.066 bodova, a pariški CAC 4,3 posto, na 4.372 boda.


"Europske dionice nadoknadile su većinu gubitaka pretrpljenih nakon 'Brexita'. Glavni, a moguće i jedini razlog za njihov oporavak pripisuje se očekivanjima snažnih odgovora iz središnjih banaka", kazao je Philippe Gijsells, analitičar u BNP Paribas Fortisu.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 9,2 posto, na 16.497 bodova, što je njegov najveći tjedni dobitak od 2009. godine.


To se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji. Uz to, premije Shinzo Abe najavio je nove fiskalne poticaje jer treće po veličini svjetsko gospodarstvo ne raste koliko se očekivalo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze