Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Sudbina HDZ-a je u Plenkovićevim rukama

Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na svojim leđima ima veliki uteg.

Piše: Ivan Klarić

Dok u Narodnoj koaliciji već dijele ministarske fotelje i ostale beneficije dolaska na vlast, premda su izbori i pobjeda na istim još daleko, u HDZ-u novo vodstvo stranke pokušava "oživiti" HDZ i na izvanrednim parlamentarnim izborima ostvariti koliko-toliko dobar rezultat. 


Rane pada Vlade u kojoj je HDZ bio glavni "igrač", a koja je pala zbog HDZ-a i tadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka još uvijek su svježe pa se, sasvim realno, očekuje da HDZ na nadolazećim izborima neće do pobjede. No, o tom potom, u Hrvatskoj je sve moguće iako je pobjeda Narodne koalicije sasvim izgledan rasplet ove političke drame.


Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na svojim leđima ima veliki uteg. Preuzeo je stranku u više no nezgodnom trenutku, nakon pada Vlade, stranku koja je, ako je suditi po reakcijama viđenijih i onih manje viđenijih HDZ-ovaca, ostala zatečena manevrima koje je izvodio Karamarko a koji su doveli do toga da veliki dio javnosti baš njih krivi za pad Vlade i sveopću blokadu rada institucija zbog toga. 


To je ogroman uteg s kojim se Plenković mora hrvati. Usporedo s tim, pred njim su izbori na kojima bi loš rezultat HDZ-a mogao biti poguban za njega. Zato Andrej Plenković pokušava sve da rezultat na izborima bude koliko-toliko prihvatljiv svima u stranci, a najviše onima koji nisu baš najsretniji njegovim dolaskom na čelo HDZ-a i koji bi, ukoliko HDZ doživi lošiji rezultat, mogli krenuti u rušenje Plenkovića. 


Zato je pred Plenkovićem težak i nezahvalan posao. Prvo, mora napraviti sve što može da HDZ-u priskrbi pristojnu podršku na izborima i stranku sačuva od možebitnih potresa nakon izbora što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema u HDZ-u. 


Nije pretenciozno tvrditi da je daljnje sudbina HDZ-a sada u Plenkovićevim rukama. 


S druge strane. u njegovim je rukama i njegova politička sudbina. Ostvari li HDZ na izborima dobar rezultat, on će Plenkoviću otvoriti manevarski prostor za nužne izmjene u toj stranci i osvježavanje kadra. I učvrstiti će njegovu poziciju šefa stranke, No, ako sve krene po zlu, i HDZ ostvari loš rezultat, to bi moglo dovesti i do Plenkovićevog kraja na čelu te stranke, a to bi pod znak pitanja dovelo i njegovu daljnju političku karijeru.


Karamarkova taktika radikaliziranja političke atmosfere u zemlji i taktika koaliranja s takvim političkim partnerima pokazala se pogrešnom. Izbori se jesu dobili, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje Vlade, pa su morali potražiti ruku suradnje Mosta koji je "pokupio" glasove glasača HDZ-a koji se nisu mirili s glavnim argumentima Karamarkovog HDZ-a u kampanji, a koji nisu bili ni blizu pitanja iz sadašnjosti i budućnosti. Baš suprotno. 


Zato Plenković želi HDZ skrenuti prema centru i vratiti određeni dio birača HDZ-a koji su se priklonili Mostu. Ali i zagaziti u bazen u koji je nerijetko znao zagaziti i SDP s partnerima. 


Hoće li mu to uspjeti, vidjet ćemo vrlo skoro. Ali, činjenica je da su ovo uistinu presudni trenuci za HDZ. Hoće li ostati i dalje najjača politička snaga u zemlji, što unatoč svim aferama i problemima ta stranka i jest, ili će potonuti zajedno s Plenkovićevom političkom karijerom? Odgovor na to saznat ćemo već nakon 11. rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, IVAN KLARIĆ, HDZ